Азиатските акции поевтиняват днес, след като засилващите се опасения около ръста на световната икономика обхванаха финансовите пазари и доведоха до понижаване на индексите на Уолстрийт и на цената на петрола. В същото време доларът поскъпна, отдалечавайки се от двумесечените си дъна.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI губи 0.6% днес.

Индексът Shanghai Composite се колебаеше между положителна и отрицателна територия и за последно отчиташе понижение от 0.2%.

Австралийският основен индекс изгуби 0.6%, южнокорейският KOSPI отстъпи с 0.85%, докато японският Nikkei затвори с 0.7%.

На щатската борса вчера имаше разпродажби във втори пореден ден, след като цените на акциите на енергийните компании паднаха заедно с тези на петрола, а книжата на компании за търговия на дребно, като Target и Kohl’s, се обезцениха след обявените слаби резултати и прогнози, което подсили опасенията относно икономическия растеж.

Индексът Nasdaq затвори на най-ниското си ниво от над седем месеца, докато S&P 500 и Dow Jones приключиха сесията на най-ниските си нива от края на октомври.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест други основни валути, остана почти без промяна на ниво от 96.838 пункта, след като се повиши с 0.7% вчера, отдалечавайки се от двуседмичното си дъно от 96.042 пункта.

По-рано през седмицата предпазливите коментари от страна на ръководители във Федералния резерв на САЩ относно перспективите пред световната икономика обезцениха долара до двуседмични дъна, тъй като предполагаха, че централната банка може да забави темпа на вдигане на лихвите или да сложи край на цикъла си за затягане на паричната политика.

Еврото се търгуваше без промяна на ниво от 1.1369 долара, след като падна с 0.75% в предходния ден.

Доларът поскъпна с 0.25%, до 112.92 йени.

Австралийският долар, който реагира при промени в рисковите нагласи, добави 0.2% към стойността си, до 0.7229 долара, след като в предходния ден поевтиня с 1%.

Суровинните валути, като канадския долар, изпитваха затруднения след спада в цените на петрола.

Канадският долар се търгуваше близо до петмесечно дъно от 1.3318 спрямо щатския долар, след като вчера падна с над 1%.

Цените на петрола успяха да се стабилизират след понижението от вчера. Пазарът обаче остава колеблив, като от Международната агенция по енергетика (МАЕ) предупредиха за безпрецедентна несигурност на петролните пазари вследствие на икономическата среда и политическия риск.

Фючърсите на щатския лек суров петрол поскъпват с 1.2%, до 54.08 долара за барел днес, след като цената им падна с близо 6%, до 52.77 долара вчера, което бе най-ниското ниво от края на октомври 2017 г.

Петролът от сорта брент поскъпва с 1.2% днес до 63.28 долара за барел, след като вчера поевтиня също с над 6%, достигайки до близо едногодишно дъно от 61.71 долара. Цената на контрактите бе достигнала четиригодишен връх от над 86.00 долара за барел в началото на октомври.