Tesla сваля цените на своите премиум модели Model X and Model S за китайския пазар в опит да запази позициите си на фона на ескалацията на търговския конфликт между Пекин и Вашингтон, съобщава Reuters.

Компанията на милиардера Илън Мъск заяви, че ще намали цените на двата модела с между 12 и 26%, за да ги направи "по-достъпни" за своите китайския клиенти. Китай е най-големият автомобилен пазар в света, а продажбите на електрически возила в Поднебесната империя се увеличават с рекордни темпове през последните няколко години, припомня Reuters.

Основната причина за хода на компанията е влошаването на търговските взаимоотношения между САЩ и Китай, които доведоха до увеличаване на митническите тарифи от страна на двете водещи световни икономики.

Това оказа негативен ефект върху дейността на Tesla, тъй като всички модели, които компанията предлага на китайския пазар, се внасят от САЩ.

"Ние абсорбираме голяма част от ефектите на митата, за да могат нашите автомобили да бъдат по-достъпни за китайските купувачи", се казва в изявлението на автопроизводителя.

Ходът на практика представлява коренна промяна в стратегията на Tesla. През юли тази година бе една от първите американски компании, които предприеха повишение на цените в опит да се защитят от ефектите на по-високите мита. Тогава Tesla повиши крайните цени на Model S и Model X за китайския пазар с по около 20%.

През октомври обаче компанията предупреди акционерите си, че изпитва сериозни затруднения на китайския пазар и по тази причина ще се наложи да увеличи инвестициите и да ускори изграждането на своята "Гигафабрика" в близост до Шанхай.

Теренът вече е избран, а след завършването на съоръжението Tesla ще може да избегне негативните ефекти от повишаването на митническите тарифи.

Наскоро от Tesla обявиха и старта на предварителните заявки за своя "бюджетен" Model 3 на китайския пазар. Цените ще започват от 540 000 юана (близо 78 000 щатски долара) за версията с два двигателя и задвижване на четирите колела и 595 000 юана (86 000 долара) за по-луксозното изпълнение Performance.