В наши дни да накарате някои семейства да говорят помежду си, вместо да гледат в екраните на устройствата си, може да се окаже доста трудна работа.

Един ресторант обаче е решил да опита. За целта семействата, които изберат да предадат електронните си устройства на влизане в ресторанта, получават безплатно детско меню, предава BBC.

Ресторантът Frankie & Benny's посочва, че децата предпочитат родителите им да оставят телефоните, за да прекарват повече време в разговори с тях, което е и в основата на идейната промоция.

Около 10% от децата даже се опитват да скрият устройствата от родителите си, така че да получат повече внимание.

Близо два пъти повече деца посочват, че родителите им предпочитат да се вторачват в телефоните си, вместо да говорят с тях, твърдят от ресторанта.

Над ¼ от родителите признават, че проверяват телефоните си по време на семейните вечери или обяди, докато 23% правят това, докато децата им разказват как е минал денят им.

Проучването, поръчано от ресторантьорската верига, е проведено сред 1 500 родители и деца.

По време на промоцията, която ще бъде активна до 7 декември, Frankie & Benny's предоставят кутия, в която родителите могат да оставят електронните си устройства.

Инициативата е напълно доброволна, като никой не е задължаван да се разделя с телефона си, но въпреки това персоналът активно промотира идеята пред клиентите.

Веригата, която перира 250 ресторанта, посочва, че ако промоционалният период пожъне успех, идеята може да се превърне в постоянна оферта.

Някои хора приветстват решението в Twitter, докато други са далеч по-скептични.

Курорт забрани на туристите да използват смартфониНякои хотели и курорти разчитат на социалните мрежи, като основен макертингов канал за привличане на гости


„Къде е това магическо място и как да стигна до него?”, пита потребител на социалната платформа. „Чудесна идея, но дали семействата имат какво да си кажат?”, отбелязва иронично друг потребител.

Анализаторът Стив Дресър посочва и друг интересен аспект на идеята. Той поставя въпроса дали хората ще спрат да се оплакват от обслужването в социалните мрежи, ако бъдат разделени от електронните си устройства?

„Разгледахме различни начини, по които бихме могли да насърчим хората да са по-ангажирани на масата и открихме, че да даваме възможност на семействата да се разделят с устройствата си само за няколко часа е чудесен начин да ги сближим," казва говорител на ресторанта.