Едно от най-красивите места на планетата Земя се намира в района на Сънмьор, западната част на Норвегия.

Нарича се Гейранген, или Гейрангер фиорд. Разположен е на 200 км североизточно от Берген и на 280 км северозападно от Осло.

През юли 2005 г. фиордът Гейрангер бе обявен за обект на Световното наследство на ЮНЕСКО. Това място е ценено високо заради потресаващо красивия водопад, наричан „Седем сестри“.

Става дума за седем ручея, които се спускат във фиорда от височина 250 метра. Това е най-големият водопад в Гейрангер фиорд.

На противоположната страна на фиорда има още един водопад. Той се казва Суинтор. Познат е още като Фриар. Недалеч от него се намира Брудеслорет. Всички те влизат в класацията на най-красивите водопади на света.

През май-юни водопадите са особено красиви. Снегът по камъните започва да се топи, а ручеите стават пълноводни.

Невероятната красота на почти девствения архипелаг Si Phan DonДългоопаша лодка лениво пресича изумрудените води на река Меконг. Нейният елементарен двигател се задъхва, когато задвижва плавателния съд между покритите с гъста джунгла острови на архипелага Si Phan Don

През зимата водопадите привличат алпинисти и почитатели на екстремни спортове. Водата замръзва и се превръща в пълноценен високопланински трек – най-доброто място за тези, които предпочитат да преодоляват не скали, а ледници!