На 23 декември цунами удари Индонезия, в Зондския пролив, разделящ остров Ява и Суматра. По последни данни жертвите са 281, а над 1 000 са ранените,. Те бяха публикувани от официалния представител на Националната агенция за предотвратяване на бедствия Сутопо Нугрохо.

"Броят на жертвите и щетите ще продължи да се увеличава", каза говорителят на агенцията. Над 4 400 местни жители бяха принудени да напуснат домовете си заради стихията. 520 къщи са почти напълно унищожени.

„Вълната е ударила плажовете в Южна Суматра и западният край на Ява около 21:30 часа местно време в събота“, заяви в изявление официалният говорител. Спасителните работи на островите Ява и Суматра продължават, като хиляди хора са настанени във временни подслони. Властите смятат, че цунамито може да е предизвикано от абнормален прилив, дължащ се на новолуние и подводно свличане, последвало изригването на Анак Кракатау, малък остров в Зондския пролив между Ява и Суматра.

Анак Кракатау е малък вулканичен остров, който се образува в океана половин век след смъртоносното изригване на Кракатау през 1883 година. Според геоложката агенция на Индонезия, Кракатау е показвал признаци на повишена активност в продължение на дни, изхвърляйки хиляди метри пепел във въздуха. Индонезия, една от най-уязвимите от бедствия страна на земята, лежи в т. н. Тихоокеански огнен пръстен, където се сблъскват тектонските плочи и произтичат голяма част от световните вулканични изригвания и земетресения.

Страната регулярно изживява смъртоносни земетресения, най-скорошното бе в град Палу на остров Сулавеси, където земетресение и последвало цунами убиха хиляди хора. Анак Кракатау е един от 127-те активни вулкана, които се простират по дължината на архипелага. Цунамитата, предизвикани от вулканични изригвания, са сравнително редки, причинени от внезапното изместване на водата или "свличане на склона", според Международния информационен център за цунами.

За разлика от тези, причинени от земетресения, които са отчетени от системите за предупреждение, цунамита като последното дават на властите много малко време да предупредят жителите за предстоящата заплаха, посочва БГНЕС.

По информация на посолството на Република България в Джакарта, няма данни за пострадали български граждани в резултат на цунамито. Посолството ни в Джакарта следи обстановката и е на разположение за информация, координация и съдействие, ако е необходимо, на денонощния телефон +62 812 9600 0691.

Редица равини свързват изблика от „огнени пръстени“ с последните вулканични изригвания и земетресения и предупреждават, че те могат да бъдат знак за Апокалипсис, както е отбелязано в ивритски текстове. „Огненият пръстен“, зона с висока сеизмична активност, която покрива големи площи от Нова Зеландия до Северна Русия, както и от САЩ до Чили, не е новост при смъртоносните природни явления, последното от които е цунамито в Индонезия.

Интересното е, че всички, с изключение на три от 25-те най-масивни вулканични изригвания в света, са се случили в периметъра на Огнения пръстен, като се очакват още бедствия, отбелязва в туит Службата на ООН за намаляване на рисковете от бедствия. За да докаже това, агенцията споменава неотдавнашното масивно земетресение, ударило Аляска и довело до всеобщо предупреждение за цунами.

Равин, наречен Йозеф Бергер, споменава за инцидента по-рано тази седмица като „свързан с Месията:“ "Това е глобален феномен, ясен за забелязване от всеки, но важното послание е всеки човек да разбере, че случващото се е свързано с Месията", цитира Брейкинг Израел нюз. Равин Нир Бен Арци също изразява убеждението, че Месията, за който той твърди по-рано тази година, че вече е роден, поставя човечеството на прага на „изкуплението“ и чака само да се разкрие пред света.

“Създателят пречиства света от мръсотията на змията, за да подготви пътя за разкриването на Месията пред света”, казва той в една от своите седмични проповеди. “Изкуплението ще дойде милостиво, така че нашият Небесен Отец използва природата срещу нас: чрез бури, пожари, земетресения и вулкани”, посочва той.

Арци обяснява, че тъй като “Светият отец унищожава всичкото зло в света”, той проправя пътя за “светлината на Месията”, като по този начин светът едновременно преминава през разрушение и прераждане. В юдаизма краят на дните съответства на пристигането на еврейския Месия, който ще управлява през своята месианската епоха, преди да въдвори в света царството на Божията ера.