Основателят на Oracle Лари Елисън обяви пред щатската Комисия по ценни книжа и борси (SEC), че делът му в Tesla се оценява на около 1 млрд. долара, информира Electrek.

Елисън, както и Катлийн Уилсън Томпсън, която е дългогодишен мениджър Човешки ресурси, са двамата нови членове на борда на директорите на Tesla, като примяната бе изискана от SEC след повдигнатите обвинения в пазарна манипулация от страна на Илон Мъск.

Главният изпълнителен директор на компанията обяви в края на 2018 г., че планира да направи Tesla частна компания, като средствата за делистването от борсата вече са осигурени.

Това предизвика сериозен ръст в цената на акциите, но и недоволството на Комисията по ценни книжа и борси.

Колко щяхте да имате, ако бяхте инвестирали в Tesla през 2010 г.?Въпреки редицата противоречия около Илон Мъск, акциите на Tesla поскъпнаха с 37% през последните три месеца


74-годишният Елисън обяви покупката на голям дял от Tesla през октомври, а по закон в срок до 90 дни той следва да информира SEC, както и обществеността за точния ѝ размер.

С придобиването на 3 млн. акции от Tesla, Елисън вече е вторият най-голям акционер в компанията след Илон Мъск, тъй като притежава още толкова акции и чрез тръста си Lawrence J. Ellison Revocable Trust.

Състоянието на Елисън се оценява на 51.8 млрд. долара, което го нарежда на 9-а позиция сред най-богатите хора в света.