Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук е спечелил близо 16 млн. долара през 2018 г., сочат данни, които технологичната компания предостави на щатската Комисия по ценни книжа и борси (SEC).

Основната заплата на Кук за миналата година бе 3 млн. долара, но налице е и бонус от 12 млн. долара, определящ се от надминатите прогнози за продажби и печалба на компанията.

В графата „Други компенсации“ са добавени още 682 000 долара, които са средства за охрана и използването на частен самолет при пътуванията му, както и застраховки.

Така общата сума, която Кук печели, достига 15.7 млн. долара, но това далеч не е всичко. Тук не са включени допълнителните 121 млн. долара под формата на опции и акции, които той печели като част от подписаното споразумение при назначението му в компанията през 2011 г.

Или иначе казано, за 12-те месеца на 2018 г. Кук е увеличил богатството си със 136 млн. долара. Главният изпълнителен директор на Apple планира да дари голяма част от своето състояние до края на живота си.

Но дори и само ако вземем предвид неговото основно възнаграждение от 15.7 млн. долара, това е с 283 пъти повече от средната заплата в Apple, която по последни данни възлиза на 55 426 долара на година.

Двегодишен заключи iPhone-а на майка си за 48 годиниЖената от Шанхай оставила сина си да гледа


Останалите директори на компанията, като Джеф Уилямс, Лука Маестри, Кейт Адамс и Анжела Ахрендтс, получават основна заплата по около 1 млн. долара, но през 2018 г. са спечелили между 25 и 26 млн. долара под формата на бонуси.

През 2018 г. Apple се превърна в първата публична компания, оценена на повече от 1 трилион долара. Разпродажбите на световните пазари в последното тримесечие на годината, както и прогнозата за по-слаби продажби се отразиха силно негативно на книжата.

В последното тримесечие книжата на Apple загубиха над 30% от стойността си, като последно се търгуваха на нива от малко над 150 долара за брой.