Биткойнът има доста поддръжници и противници, но не се случва всеки ден един от най-богатите хора в света - в този случай милиардерът от Хонконг Ли Ка-шинг, да застане с цялата си тежест зад технологията.

Ли, който е на 90 години, е инвестирал в новата платформа за търговия с биткойн и криптовалути Bakkt чрез своята компания за рисков капитал Horizon Ventures, информира Forbes.

Bakkt обяви, че е набрала 182.5 млн. долара финансиране през миналата седмица, като Horizon Ventures е осигурила част от тези средства.

Инвеститорите в биткойна и криптовалутите, които преживяха така наречената криптозима, донякъде бяха окуражени от положителното начало на 2019 г., като мнозина от тях очакват с нетърпение предлагането на фючърсни контракти на биткойна на големи фондови борси, както и на платформата Bakkt.

Платформата Bakkt, която се разработва заедно със собственика на Нюйорската фондова борса Intercontinental Exchange, както и в партньорство с веригата кафенета Starbucks и софтуерния гигант Microsoft, планира да предлага търговия с биткойн фючърси от първото тримесечие на тази година, както и криптовалути на един по-голям пазар от инвеститори на дребно.

По-късно през годината Bakkt ще позволява на хората да купуват, продават, съхраняват и харчат криптовалути през облака на Microsoft, докато Starbucks ще им позволява да конвертират биткойн и други криптовалути в щатски долари, с които да пазаруват.

Защо най-богатият човек в Хонконг носи часовник за 400 долараЧасовникът на милиардера винаги е с половин час напред


Това не е първото навлизане на Ли в света на криптовалутите. Ли, чието състоение възлиза на 34.9 млрд. долара, според Forbes, инвестира в компанията за обработка на биткойн разплащания Bitpay през 2013 г., както и в Blockstream, която предоставя блокчейн технология през 2016 г.

Миналата година към Ли се присъедини британският милиардер и основател на Virgin group Ричард Брансън, който бе един от инвеститорите, вложили 30 млн. долара в Bitpay.

Цената на биткойна изпитва затруднения в последните месеци, след като падаше през цялата 2018 г., и сега инвеститорите се борят с махмурлука от епичното поскъпване на валутата през 2017 г., което изведе цената от под 1 000 долара в началото на годината до близо 20 000 долара за по-малко от 12 месеца.

Много биткойн инвеститори и трейдъри очакват неща, като борсово търгуван биткойн фонд (ETF), които да повишат цената, въпреки че тези очаквания бяха донякъде попарени от щатската Комисия по ценни книжа и борси, която се притеснява от потенциална манипулация на цените.