Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела ръководи компанията от 4 февруари 2014 г. Оттогава до днес, акциите на технологичният гигант са поскъпнали със 182%, пише CNBC.

Microsoft днес се оценява на 822 млрд. долара, което е приблизително колкото пазарната оценка на Apple (823 млрд. долара). Въпреки тези успехи, Надела все още не е милиардер, а основната причина за това е, че заплащането му е доста по-ниско от ръководителите на други компании от сектора.

Да, Надела може да не е милиардер, но същото не може да се каже за други хора свързани с Microsoft. Съоснователят на компанията Бил Гейтс притежава 95.7 млрд. долара, което му отрежда втора позиция сред най-богатите хора в света. Бившият главен изпълнителен директор Стив Балмър днес разполага с 39.2 млрд. долара, сочат данни на Bloomberg.

Изпълнителните директори обикновено не достигат статут на милиардери. Това се случва най-често на хората, които основават компаниите, като Марк Закърбърг от Facebook и Марк Бениоф от Salesforce. Изключения от това правило са, както Стив Балмър, така и Джейми Даймън, който ръководи JPMorgan от 2005 г. насам. Според Bloomberg, Даймън е милиардер от 2015 г. насам и днес притежава 1.3 млрд. долара.

През последната година, Надела е получил 25.8 млн. долара общо възнаграждение от Microsoft. Това е с 29% повече спрямо година по-рано, но въпреки това доста под доходите на други изпълнителни директори на компании от S&P500.

Главният изпълнителен директор на Oracle Марк Хърд получи 108.3 млн. долара, Боб Айгър от Walt Disney и Рупърт Мърдок от 21st Century Fox пък увеличиха своето състояние с респективно 65.6 млн. долара и 50.3 млн. долара.

Наскоро Надела се раздели с част от акциите си на Microsoft, но ако добавим тази сума към останалите притежавани книжа, то неговото състояние днес се оценява на не повече от 320 млн. долара.

„Каквото и да му плащат, не е достатъчно, казва бившият главен изпълнителен директор на компанията Брад Силвърбърг пред CNBC.

Надела е работил за Силвърбърг, но напуска компанията през 1999 г., за да основе фонд за рискови инвестиции, наречен Ignition Partners. Той обаче си спомня много добре качествата, които му правят впечатление в Надела – скромност и препоръчване на стратегии, които ще донесат успех на компанията, не на самият него. Тогава Надела бил 22-годишен мъж, но според Силвърбърг смятал, че ще е идеален изпълнителен директор, което днес вече е факт.

„Щастлив съм от постигнатото от него за компанията. Очевидно, това може да се измери доста добре по ръста на цената на акциите, но също така и от корпоративната култура в компанията – хората са щастливи да работят там. Хората са наистина са доволни и горди с това. Той направи доста от тези неща възможни, допълва Силвърбърг.

Инвеститорите също са доволни от времето, в което Надела е начело на Microsoft, тъй като цената на акциите се е повишила със 182%, сочат данни на FactSet.

Как Microsoft направи Бил Гейтс най-богатия човек в света?Бил Гейтс използва за първи името Microsoft на 29 ноември 1979 г.

„Гледайки сериозното повишение в цената на акциите, може да си помислите, че той е доста ниско платен, в сравнение с това, което постигна в полза на акционерите, казва Брент Брейслин, управляващ директор в KeyBanc Capital Markets.

Когато Надела поема контрола над Microsoft, бившият главен изпълнителен директор на VMWare Стив Херод казва, че не е имал нито едно приложение на компанията в своя телефон. Днес Херод е управляващ директор в General Catalyst Partners и казва, че разполага с 9 приложения на Microsoft, като според него Outlook е най-доброто мобилно приложение за имейли.

Един от стартъпите, в които компанията на Херод инвестира наскоро (бел. ред. Impira) дори избира облачната услуга на Microsoft Azure, за която смята, че е по-добра от тази на конкурентите от Amazon и Google.

„Погледнато от всяка страна, работата на Надела в Microsoft е невероятна. Ето защо, той трябва да получава подобаващо заплащане, което го нарежда в топ 5 на най-добре платените изпълнителни директори в САЩ“, допълва Херод.

Защо Бил Гейтс мие съдовете почти всяка вечер? Милиардерът смята домакинската работа за забавна

„Смятам, че всички са доволни от работата на Надела, а Бил и Стив трябва да благодарят на късмета си, че успяха да назначат подобен човек да ръководи бизнеса им“, казва още Силвърбърг.

В последните години Microsoft успя да закупи LinkedIn и GitHub, което освен че диверсифицира приходите, даде достъп на компанията до доста ценни масиви от данни.