Изключително популярната онлайн игра Fortnite изяжда печалбите на големите разпространители на видеоигри, като Electronic Arts (ЕА) и Take-Two Interactive.

Акциите на ЕА поевтиняха с 13% по време на търговията в сряда - ден, след като компанията обяви продажби, които остават под заложените прогнозни цели.

Освен това разпространителят понижи очакванията си за следващото тримесечие.

Take-Two Interactive оправда прогнозите, но тези на компанията са по-скоро разочароващи. Акциите смъкнаха цената си с 11% в резултат на това, предава CNN.

Проблемът за двете компании се казва Fortnite – мултиплейър игра, която се превърна в културен феномен на нашето време, поставяйки конкуренцията на колене. Заглавието е безплатно за игра, но прави пари чрез микротрансакции, абонаменти за сървъри и прочее.

Създателите й -частната компания Epic Games, са подкрепени от китайския гигант Tencent, Disney и топ инвестиционни фирми, като KKR и Kleiner Parkins.

Оценката на Epic Games понастоящем възлиза на 15 млрд. долара, по данни на CB Insights.

Ръководни кадри на EA посочиха Fortnite, като причина за резултатите на компанията през миналото тримесечие, но главният финансов директор на разпространителя Нлейк Хоргенсен заяви пред инвеститорите, че EA ще отвърне на удара.

„Смятаме, че Fortnite помага за растежа на индустрията и другите безплатни игри. Това е възможност за нас да пробваме и да участваме”, казва той.

Изпълнителният директор на Take-Two Interactive Щраус Зелник не смята, че популярността на Fortnite пречи на компанията му, която наскоро пусна огромния хит Red Dead Redemption 2, което идва да покаже, че индустрията може да поддържа повече от едно хитово заглавие.

Видеоигра издуха по продажби всички холивудски продукции Не филм, нито музикален албум, а видеоигра постигна рекорд в развлекателната индустрия

Зелник посочва пред анализатори, че компанията продължава да има добри резултати, въпреки конкуренцията на игри, като Fortnite.

Слабото представяне на акциите на компаниите за видеоигри повлече след себе си и други ярки имена от индустрията, като Activision Blizzard, които ще представят финансовите си резултати през следващата седмица. Книжата на компанията поевтиняха с 9%.

Sony - като производител на конзолата PlayStation и Nintendo, създател на Switch, също станаха жертва на понижението на акциите в сектора.

Според анализатор от Jefferies, EA се намира в лоша форма спрямо конкурентите си.

Игри като Fortnite оказват натиск върху разпространителя, сочи анализът, добавяйки, че всичко друго, с изключение на серията футболни симулатори FIFA, куца в портфолиото на EA.

Така например, военният шутър Battlefield V се оказа провал, главно поради прогресивните внушения, вкарани в играта, което разгневи предимно мъжката аудитория на поредицата.

Влиянието на Fortnite се простира отвъд видеогрите. Оказва се, че услуги за стрийминг на музика и видео съдържание също страдат от това, че аудиторията прекарва голяма част от времето си пред играта на Epic Games.

Дори Netflix разпозна силата на Fortnite.

Когато Netflix компанията отчете финансовите си резултати през миналия месец, в бележка до инвеститорите бе посочено, че има притеснения по-скоро от конкуренцията на видеоигрите, отколкото от HBO, Amazon, YouTube или Disney.

Тази индустрия създава милионери, пенсиониращи се на 30 г.Въпреки че е-спортът е по-малък от традиционните спортни индустрии, той демонстрира бързо развитие