Испания наема над 1700 нови държавни служители за справяне с последиците от Брекзит, съобщава Reuters.

Социалистическото правителство иска повечето от тези служители да бъдат назначени преди датата за напускане 29 март, независимо дали Великобритания постигне удовлетворяващо споразумение с Европейския съюз за излизането си.

Властите смятат да назначат повече служители на летищата и пристанищата, а също да осигурят съдействие на около 300 000 британци, които живеят в Испания, в това число и много пенсионери.

"Администрацията и в момента има възможност да се справи с уреждането на взаимоотношенията с Великобритания, след като тя излезе от ЕС. Но екипите на държавните служители в някои сектори трябва да бъдат подсилени", се посочва в становището на испанското правителство, публикувано след последното му заседание.

Над 33 000 души живеят в Гибралтар, който е британска територия. Икономиката на региона разчита зависи изцяло от отворената граница с Испания. На референдума за Брекзит през 2016 година огромното мнозинство от гибралтарците гласуваха за оставане в Европейския съюз, но въпреки това ще бъдат принудени да напуснат Общността на 29 март, ако Лондон и Брюксел не се споразумеят за отлагане на процедурата.