Миналата седмица TechCrunch информира, че платформата Reddit набира 150 млн. долара финансиране от китайския технологичен гигант Tencent, както и други 150 млн. долара, които оценяват компанията на 2.7 млрд. долара преди финализирането на кръга или на 3 млрд. долара след него.

След като тогава не коментираха, сега от Reddit потвърдиха, че са набрали 300 млн. долара при пазарна оценка от 3 млрд. долара. Общо 150 млн. долара са дошли от Tencent.

Сделката сформира една странна двойка между един от архитектите на Големия файъруол на цензурата в Китай и един от най-неконтролираните форуми на свободата на словото в САЩ.

Някои потребители на Redditors вече протестират срещу финансирането, като се опитват да постват съдържание, което би подразнило китайските цензори, като снимки от площада Тянанмън и мемета с Мечо Пух, които осмиват външния вид на китайския президент Си Дзинпин.

След успешния кръг Reddit, която е мажоритарен собственик на групата Conde Nast, вече е набрала общо 550 млн. долара финансиране. Освен Tencent, в последния кръг са се включили и предишни инвеститори, сред които Andreessen Horowitz, Sequoia и Fidelity.

От CNBC информираха през юни 2018 г., че Reddit ще генерира 100 млн. долара приходи, но според надежден източник на TechCrunch, приходите през 2018 г. са били едва 85 млн. долара.

Reddit ще трябва да се конкурира за реклама с дуопола Google-Facebook, въпреки че разполага с по-малко информация за потребителите си, които често са анонимни.

Reddit има 330 млн. потребители месечно, които обсъждат в подфорумите на платформата всичко - от новини и развлечения до нишова порнография, конспиративни теории и друго съдържание, което далеч не е безопасно за марките.

През годините Reddit имаше проблеми с напускането на служители и бунтове на потртебители, докато се опитваше да балансира между свободата на израза и добрите обноски.

Сега има надежди, че набраните средства ще помогнат на компанията да си плати за опитни ръководители и за повече модератори, които да поддържат този баланс. Без подходящия контрол обаче, Reddit единствено ще се разрасне, а с това ще се увеличат и проблемите, според TechCrunch.