Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) в САЩ се обърна към федералния съд с искане милиардерът Илон Мъск да бъде признат за виновен в проява на неуважение поради нарушаване на съдебно споразумение, постигнато през миналата година, предава CNN.

В публикация в Twitter от 19 февруари тази година Мъск посочва, че „Tesla създаде 0 коли през 2011 г., но ще направи около 500 хил. през 2019 г”.

Часове по-късно Мъск публикува ново съобщение, в което посочва, че компанията реално ще достави 400 хил. автомобила през тази година.

Въпреки че милиардерът коригира грешката си, финансовият регулатор реагира, тъй като Мъск „още веднъж публикува некоректна и съществена информация относно Tesla до своите 24 млн. последователи в Twitter”, сочат документите, внесени в съда в началото на тази седмица.

От SEC отбелязват, че изпълнителният директор на Tesla не е питал за разрешение компанията, преди да публикува тази информация.

Според споразумението с регулатора от октомври миналата година, Мъск трябва да получава предварително одобрение за всяка информация, която споделя в социалните мрежи, касаеща съществена инфромация за акционерите.

Tesla даде съгласието си да създаде комитет, който да се занимава с одобрението на тези публикации.

В документите, подадени към съда, от Tesla признават, че Мъск не е получил предварително одобрение за публикациите, но от компанията твърдят, че за конкретния случай това не е било необходимо.

Производителят на електрически автомобили посочват, че публикацията на техния изпълнителен директор е на база информация, направена публична от компанията 20 дни преди това по време на срещата с анализатори, проведена на 30 януари тази година.

Мъск публикува в Twitter, че SEC са забравили да прочетат данните, изнесени от Tesla, които ясно сочат, че компанията ще произведе между 350 хил. и 500 хил. броя автомобили през тази година. „Колко засрамващо”, добавя милиардерът.

Въпреки това, споразумението, постигнато с регулатора през миналата година, посочва, че всяка корекция на предварително одобрена публикация трябва да бъде също одобрена от комитета на Tesla.

Така дори Мъск да цитира дословно одобрена информация, той се нуждае от ново одобрение, тъй като срокът на зелената светлина пред него да споделя информация е едва 2 дни.

Освен това от SEC отбелязват, че публикацията на Мъск, която на първо място не е била одобрена, защото е грешна. От Tesla посочват, че до края на годината може да произвеждат с годишен темп в размер на 500 хил. коли, а не че ще създадат 500 хил. автомобила общо през 2019 г.

Мъск напуска важен пост в Tesla, плаща $20 млн. глобаТой напуска Борда на директорите на компанията, но остава главен изпълнителен директор на Tesla

В отговора на Tesla до регулатора компанията заявява, че се е обърнала към адвокат, специализиран в ценните книжа и е провела среща с Мъск след публикацията от 19 февруари. Двамата са изготвили нова разясняваща публикация.

В съдебния си иск от SEC посочват, че Мъск не е положил „добросъвестни” усилия, за да се съобрази със споразумението. Реакцията на регулатора доведе до спад в цената на акциите на Tesla с над 4% в часовете след новината по време на сесията в понеделник.

Tesla и Мъск сключиха отделни споразумения с регулатора на стойност 20 млн. долара всяко, в резултат на действия на милиардера, които, според SEC, нарушават регулаторните правила за търговията с ценни книжа.

Като част от споразумението Мъск бе принуден да се откаже от поста председател на борда на директорите, но запази позицията си на изпълнителен директор.

Ако съдът реши, че Мъск е нарушил споразумението, той може да бъде глобен с 1000 долара на ден от датата, в която излезе решението, до мига, в който съдът прецени, че милиардерът напълно спазва условията по сделката с регулатора, обяснява Урска Великоня, професор по право в Georgetown University.

SEC може да забрани на Мъск да публикува в социалните мрежи, но не може да го накара да се отегли от поста изпълнителен директор, смята Чарлз Елсън от University of Delaware. По думите му, други компании могат да свръшат по същия начин в резултат на действията на Мъск.

До споразумението през миналата година се стига, след като Мъск публикува в Twitter информация, че планира сделка, която да свали Tesla от борсата.

Милиардерът посочи тогава, че е осигурил финансиране за изкупуване на търгуваните акции на компанията на цена от 420 долара на лот, което предизвика поскъпване на книжата. Но в крайна сметка се оказа, че няма осигурено финансиране за сделката, по данни на SEC.

Ще укротят ли Мъск наказанията, наложени от щатските регулатори?Изпълнителният директор на Tesla ще трябва да плати глоба в размер на 20 млн. долара