Отслабването с 5 кг звучи лесно на думи. Независимо дали трябва да свалите 7 или 25 кг, самото започване на процеса на отслабване и смъкването на първите 5 кг е най-трудно.

Макар много хора да искат да свалят петте килограма възможно най-бързо, строгите диети и гладът не са ефективна стратегия. Нито дългосрочна.

За да свалите килограми и да задържите резултата, най-добрият подход са бавно темпо и постоянство.

За колко време е реалистично да се свалят 5 кг, разказва сертифицираният персонален треньор Джим Уайт.

Колко време е необходимо?

Уайт казва, че здравословното отслабване се определя като безопасно, когато се смъкват от 0.5 до 1 кг на седмица. По този начин е реалистично да очаквате, че ще отслабвате именно толкова за 7 дни. Ако трябва да сваляте повече килограми – 50 например, не е изключено отслабването в самото начало да става с по-бързо темпо.

Статистиката обаче показва, че средностатистическият човек отслабва с 0.5-1 кг на седмица. По-бързо темпо от това поставя в риск натрупаната мускулна маса, както и мазнините в тялото, провокирайки забавяне на метаболизма.

Имайки това предвид, отслабването с 5 кг ще е възможно след 5 и 10, а понякога 20 седмици. Един от факторите, определящи това, е метаболизмът. Или калориите, които тялото гори. При всеки е различно – някои отслабват с 5 кг за 5 седмици, докато други може да се борят с излишните килограми в продължение на месеци.

Важно е да запомните, че ключова роля играят и други фактори от ежедневния живот – сън, стрес и др.

Колко трябва да ходите, за да сваляте килограми?Съвсем скоро студеното време ще е зад гърба ни, узнайте как да влезете във форма с повишаването на температурите

Как да отслабнете с 5 кг

Знаете вече колко време ще ви е необходимо. Как да го постигнете? Отслабването става факт, когато горите повече калории, отколкото приемате. Трябва да създадете калориен дефицит или да горите повече калории, а може и комбинация от двете. Джим Уайт препоръчва последното.

А колко калории да приемате дневно? Зависи.

Калорийните нужди са различни при всички хора. Определят се в зависимост от фактори, като настоящо тегло, височина, ниво на активност, казва фитнес експертът. Той препоръчва по възможност да поговорите с диетолог, който да определи точно какви са вашите потребности.

Калориен дефицит означава, че трябва да спестите 500 от калории, които обичайно приемате. Така ще свалите около 0.5 кг седмично. Не падайте под 1200 калории на ден. В противен случай ще забавите метаболизма.