Двете водещи банки в Германия Deutsche Bank и Commerzbank обявиха официално, че водят преговори за потенциално сливане, с което сложиха край на слуховете и спекулациите, които се въртяха в публичното пространство през последните два месеца, пише Kredit.bg.

От Commerzbank заявиха в неделя, че дискусията за потенциалното сливане вече е в ход.

От Deutsche Bank също публикуваха становище, в което се казва, че бордът на директорите разглежда всички възможни стратегически опции, но все още няма окончателно взето решение за сделката.

Евентуалното сливане ще доведе до обединението на двете финансови институции, в които работят над 130 000 души. Общите им активи надхвърлят 2 трлн. долара.

През последните години и Commerzbank, и Deutsche Bank бяха изправени пред сериозни финансови трудности, от които така и не успяха да се възстановят напълно.

Възможността за обединение обаче беше приета скептично от много анализатори, тъй като и двете банки в момента са в процес на престуктуриране и не е ясно как биха могли да интегрират своята дейност. Най-активният поддръжник на проекта за сливането (макар и негласно) е германското правителство.

Финансовото министерство в Берлин смята, че страната се нуждае от силна банка, която може да се конкурира с големите британски и американски трезори.

До този момент обаче официалните държавни представители не са коментирали конкретно сделката между Deutsche Bank и Commerzbank.

Към момента пазарната капитализация на Deutsche Bank възлиза на 16 млрд. евро, докато тази на Commerzbank е на стойност 9 млрд. евро.

Повече по темата можете да прочетете в материала на Kredit.bg