Казвали ли са ви някога, че трябва да пораснете?

Опитвали ли сте се да си намерите извинение за това, че все още намирате клиповете с котки в интернет за забавни?

Вече разполагате с официална причина за това защо не се държите като възрастен човек.

Хората не стават напълно възрастни, докато не навлязат в своята 30-а годишнина, разкриват учени, занимаващи се с процесите в човешкия мозък, предава BBC.

В повечето страни законът гласи, че „възрастен“ се става, когато навършите 18-годишна възраст.

Учените, които изследват мозъка и нервната система, обаче посочват, че възрастта, на която се става възрастен, е различна за всеки човек.

Те смятат, че мозъкът на хора на 18-годишна възраст все още е в процес на изменение, което може да променя поведението или да ги прави по-податливи на психични разстройства в бъдеще.

"Това, което имаме предвид, е, че дефинирането на прехода от детство към зрялост изглежда абсурдно“, казва професор Питър Джоунс от Cambridge University.

„Това е преход, който има нюанси и трае над три десетилетия“, посочва той.

9 шантави начина, чрез които милениалите спестяват париАктивните хора в наши дни имат особено отношение към парите

"Предполагам системи, като образователната, здравната и правната, създават усещането чрез употребата на дефиниции“, добавя той.

Когато човек навърши 18 години, може да гласува, да купува алкохол, да изтегли ипотека и винаги получава отношение като възрастен от властите.

Въпреки това професор Джоунс смята, че опитните криминални съдии разпознават разликата между 19-годишен престъпник и „закоравял“ такъв в края на 30-те си години.