Организаторите на годишна конференция, която събира привърженици на теорията, че Земята е плоска, планират да осъществят круиз до съществуващия според тях край на планетата. Те ще търсят ледената стена, която според тях, спира разлива на океаните.

Пътуването ще се осъществи през 2020 г., обявиха наскоро на своя сайт от Flat Earth International Conference (FEIC). Целта? Да се тества убеждението на привържениците на теорията, че Земята е плоска, че нашата планета е плосък диск заобиколен по края си от огромна ледена стена.

Подробностти за събитието, в това число и дати, предстои да бъдат обявени, според FEIC, като организаторите определят круиза като "най-голямото и най-смелото приключение досега." Може би обаче трябва да се отблежи, че морските карти и навигационните технологии като GPS-а работят по начина, по който работят, защото Земята е … кълбо, пише LIveScience.

Хората, които вярват, че Земята е плоска, твърдят, че снимките показващи извит хоризонт са фалшиви и че снимките на Земята като кълбо от Космоса са част от огромна конспирация от страна на НАСА и други космически агенции, която цели да се скрие факта, че нашата планета е плоска. Тези и други убеждения на привържениците на тази теория са качени и на сайта на Flat Earth Society (FES), която е най-старата официална организация на хората вярващи в плоскостта на Земята, датираща от началото на 19 век.

Древните гърци обаче демонстрират, че Земята има сферична форма преди повече от 2 000 години и че гравитацията, която пречи на всичко и всички на планетата да отлетят в Космоса, може да съществува единствено в сферичен свят.

В диаграмите на сайта на FES обаче планетата прилича на диск наподобяващ палачинка като Северният полюс е поставен в центъра, а ръбът на планетата е "заобиколен от всички страни с ледена стена, която задържа водата на океаните." Тази ледена стена, която някои от привържениците на теорията за плоската Земя смятат, че е Антарктида, е дестинацията на предстоящия круиз.

Тук има само една уловка. Навигационните карти и системи, които насочват круизните кораби и другите плавателни съдове из океаните на Земята се базират на принципа на кръглата Земя, казва пред The Guardian Хенк Кейер, бивш капитан на круизен кораб с 23 години опит.

GPS системата разчита на множество сателити, които орбитират на хиляди километри над Земята; сигналите от сателитите достигат до приемника в GPS устройството като е необходимо най-малко три сателита да установят точното местоположение, заради кривата на Земята, обяснява Кейер.

"Ако Земята беше плоска, щяха да са необходми всичко на всичко три сателита, за да предоставят тази информация на всички по света," казва Кейер. "Те обаче не са достатъчни, защото Земята е кръгла."

Дали круизът на FEIC ще разчита на GPS или пък ще използва изцяло нова навиогационна система, базирана на плоскостта на Земята, за да достигне до ръба на света, предстои да се види.