В момента Китай е държавата, която създава милиардери с най-бързи темпове, но в Тайван този процес е в ход още от 50-те години на миналия век. Местните богаташи обаче не обичат да парадират с благосъстоянието си, пише Bloomberg.

По данни на Knight Frank тайванската столица Тайпе се нарежда на осмо място в световния списък на градовете с най-голям брой мултимилионери. Там живеят 1 519 души, чието нетно богатство възлиза на поне 30 милиона щатски долара, а прогнозите сочат, че до 2023 г. те вече ще са над 1800.

Островът с население от 23.6 милиона души изживява най-бурния си икономически подем през 70-те години на миналия век. По това време се създават стотици малки компании и фабрики, които започват да произвеждат всякакви стоки, предназначени за външните пазари - от телевизори до кукли Барби.

През 80-те години Тайван преструктурира икономиката си към сектори с по-висока добавена стойност. Компании, като Acer и Taiwan Semiconductor Manufacturing, се превръщат в световни лидери в производството на чипове и други електронни компоненти.

Когато Китай започва да отваря своя пазар за външни инвеститори, много тайвански компании преместват производството си там и се възползват от индустриалния бум.

Финансовите потоци, които се стичат в Тайван през последните десетилетия, създават истински символи на лукса и богатството. Основателят на Foxconn Technology Group Тери Гу притежава активи на стойност 4.3 милиарда долара.

Една голяма част от богатството на тайванските предприемачи обаче остава зад граница. По данни на швейцарската банка UBS задграничните активи на Тайван възлизат на 500 милиарда долара. Това поставя страната на трето място по този показател след Китай (1.4 трилиона долара) и САЩ (700 милиарда долара).

Тайванските богаташи държат челните позиции и в класацията за най-големите недвижими имущества. Всеки от тях притежава средно по 5.4 жилища, в сравнение с малко над 4 за тези от Хонконг и 4.6 за милионерите от Близкия изток.

Голяма част от богатствата на островната държава са собственост на бизнесмени, чиито компании никога не са били публични. Някои от тях търсят начини да "осребрят" печалбите си. Акционерите на Precision Motion Industries, например, сред които е Пай Янг Яо, търсят купувач за бизнеса си в сделка, която би оценила компанията на над 1 милиард долара.

За разлика от богаташите в повечето азиатски държави обаче, заможните тайванци не обичат да парадират със състоянието си, пише Bloomberg. Не че най-богатият 1% от населението на страната не обича да се наслаждава на живота, но просто не го прави с толкова "фанфари".

Луксозният мол Bellavita в центъра на Тайпе разполага със специален VIP клуб, където клиентите могат да пробват дрехи, бижута и други луксозни стоки, без да влизат в други магазини. Клубът дори предлага невзрачни кафяви торби, в които купувачите могат да скрият бляскавите си покупки.

"Заможните потребители тук обичат да харчат парите си, но не желаят това да привлича общественото внимание", обяснява директорът на търговския център Ани Люнг.

Нейният баща Си Си Люнг е сред основателите на Quanta Computer - тайвански производител на таблети и други електронни устройства, който доставя продукти за компании, като Apple, Dell, Hewlett-Packard, Amazon, Lenovo, Siemens и Sony.