След като миналата седмица записа най-доброто си представяне от два месеца, петролът продължава да поскъпва, след като ескалацията на военния конфликт в Либия, която е част от ОПЕК, надделя над ефекта от данните за най-голямото увеличение на броя на нефтените платформи в САЩ от май.

Фючърсите на щатсия лек суров петрол поскъпнаха с 0.7% в Ню Йорк, след повишението в цената от 4.9% през миналата седмица. Международно признатото правителство на Либия обеща да отвърне на нападението на Либийската нацонална армия, предвождана от Халифа Хафтар, която се опитва да влезе в столицата Триполи.

Междувременно стана ясно, че броят на американските нефтени платформи се е увеличил с 15, до 831, което е първото увеличение от средата на февруари, според данни на компанията Baker Hughes.

Петролът продължава да поскъпва, след като записа най-доброто си тримесечие от близо десетилетие вследствие на признаците, че ОПЕК и нейните съюзници ще продължат ограничението на производството и след юни. Ескалацията на конфликта в Либия, която е добивала по 1.1 млн. барела на ден миналия месец, увеличава рисковете за предлагането, свързани с Иран и Венецуела.

По отношение на търсенето, изнесените миналата седмица по-добри от очаквнаите данни за заетостта в САЩ бяха поредното доказателство, че световната икономика може би не е в толкова лошо състояние, колкото се смяташе преди това.

“Проблемите с предлагането в Либия повишават цените във време, в което апетитът към рискови активи нараства, докато опасенията около световния икономически растеж намаляват,” казва пред Bloomberg Ан Йеа Ха, анализатор в Kiwoom Securities Co. в Сеул. “Петролът може би поскъпва прекалено бързо в момента, но е трудно да се намерят някакви отрицателни сигнали.”

Цената на щатския лек суров петрол със срок на доставка през май нарасна с 31 цента, или 0.5%, до 63.39 долара за барел на Нюйоркската търговска борса малко по-рано днес. Цената се повиши с 1.6%, до 63.08 долара за барел в петък, което бе най-високото ниво на затваряне от 5 ноември насам.

Юнският контракт на брента поскъпна с 0.5%, до 70.66 долара за барел на борсата в Лондон. Контрактът се оскъпи с 1.4%, до 70.34 долара за барел в петък, с което повишението в цената за миналата седмица достигна 2.9%. Брентът със срок на доставка през юни се търгува на цена със 7.21 долара по-висока от тази на щатския лек суров петрол.

Структурата на фючърсния пазар отразява несигурността около предлагането. По-рано днес цената на щатския лек суров петрол със срок на доставка за следващия месец бе с с 4 цента по-висока, в сравнение с тази за след 4 месеца, като това състояние на пазара е известно като backwardation.

След това пазарът предмина в състояние на caontango, при което спот цената на петрола е по-ниска от тази на цените на суровината за по-късен етап на доставка.

Военните действия в покрайнините на Триполи не показват признаци на отслабване, въпреки призивите за успокояване на ситуацията от страна на световните сили и на Организацията на обединените нации (ООН).
Боевете напоследък се водят южно от Триполи, далeче от повечето от основните пристанища и петролни полета, но рисковете от нарушаване на предлагането се увеличават с ескалацията на напрежението. В Западна Либия се намира петролният терминал Завия, откъдето се изнася петролът, добит от най-големото петролно поле в страната, което се намира по-надолу на юг, в Шарара.

Щатските петролни износители пък са добавили осем нови платформи миналата седмица в Пермийския басейн в Западен Тексас и Ню Мексико, което е най-голямото увеличение от май, показаха данни на Baker Hughes.