Иновацията, наречена 5G технология, привлича все повече внимание към себе си в последните месеци и очакванията към нея са да направи революция в мобилните технологии.

Тъй като светът става все по-свързан, той се нуждае от мрежа, която ще подпомага развитието на технологиите за самоуправляващи се автомобили, виртуална реалност и Интернет на нещата (IoT). В тази статия ще обсъдим как можем да инвестираме в развитието на 5G и да извлечем доходност в бъдеще.

През последното десетилетие една от най-бързо растящите области в технологичния сектор е навлизането на интелигентни мобилни устройства, а все по-популярната 5G мрежа може да направи промени радикално тази област.

В края на 2010 г. безжичните мрежи 4G (4 поколение) започнаха да навлизат в употреба и позволиха на потребителите да ползват по-висока скорост на връзката и по-ниска латентност (закъснение) от предишните поколения безжични мрежи.

По същия начин набиращата популярност 5G технология за безжични мрежи представлява още една стъпка нагоре по стълбата към по-високи скорости и увеличаване на възможности на мобилните мрежи.

Повечето хора имат сравнително елементарна връзка с клетъчните мрежи. През по-голямата част от времето в горната част на Вашия смартфон присъства малка икона, в която се споменава "4G" или "4G LTE".

Когато това е така, Вашето устройство бързо и лесно се свързва с всякакви онлайн приложения. В други случаи има разочароващ символ "3G" - или може би никакъв символ. Това обикновено съвпада с по-бавна връзка.

Но какво означават тези символи? А какво ли представлява фантастичната 5G технология, която често споменават по медиите? Ако си задавате този въпрос, сте на точното място. В тази статия ще разгледаме какво е 5G и как може да се възползваме от възхода на този тип мрежи в световен мащаб.

Ще проучим различните възможности за инвестиции в 5G, които ни предлагат предстоящото внедряване на популярната 5G технология. Ако искате да печелите от нови технологии или просто се интересувате от мобилните мрежи, с които ежедневно взаимодействате, продължете да четете.

Какво е 5G?

Съкращението 5G означават пето поколение (5 generation) мобилни мрежи. То ще въведе нов стандарт в мобилните комуникации, които ще бъдат много по-бързи от предишните поколения.

Стандартите за това какво представлява конкретно поколение мобилни мрежи се определят от звено в рамките на Международния съюз по далекосъобщения (ITU) - агенция на ООН, която се занимава с информационните технологии.

Важно е да се актуализират мрежовите стандарти, тъй като целта на мобилната комуникация е да се адаптира с времето. Докато 3G е подходящ за ранните дни на смартфоните, а 4G е проектиран с цел почти мигновена комуникация между хората, новата 5G мрежа помага да се въведе следващата вълна на взаимодействие между човешките технологии.

Ако взаимодействието между човешки технологии Ви звучи като чужда концепция, опитайте се да мислите за начина, по който хората са започнали да общуват през последните няколко години. Сега има кошчета за боклук, които сигнализират на общинските власти, когато са пълни.

Системите за сигурност в дома изпращат известия на Вашите смартфони. Следящите здравните показатели устройства могат да се обърнат към доктор, когато потребителят показва отклонения.

Това са примери за приложения на Интернет на нещата (Internet of Things), а IoT върви ръка за ръка с развиващата се 5G мрежа. Броят на свързаните устройства в световен мащаб рязко нараства и е необходим нов мрежов стандарт, за да се улесни комуникацията. Разбира се, актуализираният стандарт също така обещава по-бързи скорости за онлайн сърфиране на смартфоните.

5G честота

За да отговори на съвременните нужди, производителността на 5G се надява да подобри скоростта на пренос на данни, латентността, енергийната ефективност и капацитета на устройствата. ITU вече заяви, че ще изисква скорости до 20 гигабита в секунда - еквивалентни на 125 мегабайта в секунда и около 20 пъти скоростта на 4G. Точните стандарти за 5G честота обаче все още не са финализирани.

5G мрежите ще използват нискочестотни вълни под честота от 6 GHz и честоти в милиметровите вълни (mmWave) над 15 GHz. Последната от тези два вида радиочестоти е може би ключов фактор за инвеститорите, тъй като той вече се превърна в бойно поле за доставчиците на телекомуникационни услуги.

mmWaves не са били използвани в миналото поради техните ниски честоти, които се абсорбират бързо от газовете в атмосферата. Това ги прави ефективни само на къси разстояния. Въпреки това, те имат и по-висок диапазон и трябва да могат да захранват сплотената мрежа от връзки, каквато представлява Интернет на нещата.

Автономните превозни средства, интелигентните градове, виртуална и добавена реалност и мобилните плащания също изискват по-високоскоростни връзки, за да могат да функционират.

5G мрежа и лицензи

През 2016 г. Федералната комисия по комуникациите (FCC) издаде предложението за граници на радиочестотния спектър, което удвои сумата на нелицензирания спектър mmWave. Така създаде четири пъти по-голяма гъвкавост в мобилния спектър, отколкото преди.

Надпреварата за лицензиране на колкото се може повече от тази 5G мрежа доведе до интересна активност в телекомуникационния бизнес. Например, в началото на 2017 г. AT&T обяви, че купува Straight Path Communications, която притежава портфолио от лицензи, за $95 на акция, или 160% премия към стойността на акцията.

Интересът на AT&T към Straight Path предизвика война в наддаването, която в крайна сметка доведе до придобиването на компанията от Verizon (VZ) за $184 на акция. Това е почти дава пъти над първоначалната оферта на AT&T и сделката бе стойност от $3.1 милиарда.

През юли 2018 г. Verizon вече притежава около 40% от общия спектър от 39 GHz и 53% от 28 GHz. AT&T е собственик на приблизително 27% от спектъра 39 GHz, а T-Mobile (TMUS) има 7% от 28 GHz. Останалата част от спектри като 47 GHz, 37 GHz и 24 GHz, все още може да бъде продадена на търг от FCC.

Как да инвестираме в 5G технология? Освен основната терминология и важните тенденции, инвеститорите ще трябва да знаят точно къде да вложат парите си, ако искат да извлекат полза от бума на настъпващата 5G технология. Според изследванията на IHS глобалното икономическо въздействие на 5G ще бъде напълно усетено до 2035 г. Дотогава стоки и услуги на стойност около $12.3 трилиона долара ще бъдат осигурени от 5G мрежи.

Почти 22 милиона работни места ще бъдат създадени от новите изисквания за работната сила, свързана с 5G. Освен това, въвеждането на новата технология ще добави приблизително $3 трилиона към глобалния БВП. Това изглежда като чудесна възможност от инвестиционна перспектива. Но кои са акциите, които ще се възползват в най-голяма степен от този забележителен растеж? Има две основни насоки. Очевидно е, че навлизането на 5G технологиите ще е огромна възможност пред телекомуникационните компании. Друга основана област, която притежава сериозен потенциал да се възползва от 5G, са производителите на хардуер. Именно те ще трябва да доставят силата на 5G в ръцете на потребителите. Телекомуникационни компании Засега Verizon изглежда като най-умния залог при телекомуникационните компании. Гигантът в тази индустрия е решен да води възхода на 5G и се активизира първи, още през октомври 2018 г. Проектът на Verizon, наречен 5G Home, не стартира съвсем пълноценно, тъй като засегна само 4 града в САЩ - Хюстън, Индианаполис, Лос Анджелис и Сакраменто. Услугите струват около $70 на месец и ще бъдат актуализирани до стандарта за 5G, след като бъде определен в бъдеще. Verizon има и търговски приложения за своите 5G мрежи, както за дома, така и за бизнеса. Verizon Business Ready 5G все още не е налице в търговската мрежа, но компанията се обединява с Ericsson по проекта. Скоро Verizon ще бъде готов за публичен тест и дебют на 5G телефони в партньорство със Samsung. Verizon има предимство да е първият двигател и е напълно ангажирана да инвестира в 5G. Въпреки че никой не може да бъде сигурен, компанията определено има шансове да спечели 5G състезанието. На графиката по-долу можете да видите вижданията й за бъдещето на технологията.


Източник: Verizon Communications. AT&T (T), Sprint (S) и T-Mobile (TMUS) също имат козове в битката за доминация в 5G. Всяка от тези компании притежава лицензи за 5G спектър и трябва да пусне на пазара различни услуги през 2019 г. AT&T вече има марка за 5G мрежа, но бе хваната, че прави маркетинг на 4G Advanced power като 5G Evolution. Доставянето на истински 5G телефони в ръцете на потребителите ще бъде големия тест. Въпреки че Verizon пусна услуги у дома, всички телекомуникационни компании изглеждат много близо една до друга, когато става въпрос за мобилна съвместимост. Sprint и T-Mobile скоро биха могли да бъдат една мощна компания на трето място при безжичните мрежи. В същото време, AT&T вероятно ще спре със слабата си работа в маркетинга. Производител на хардуер Когато говорим за мобилни 5G телефони в контекста на телекомуникационните компании, трябва да споменем тези компании, които могат да направят тази технология реалност и това са производителите на микрочипове.

Тези фирми също са също толкова развълнувани от навлизащата 5G технология, колкото телекомуникационните. Все пак внедряването на актуална 5G мрежа към мобилните телефони изисква изцяло ново поколение хардуер. Според IHS производителите на чипове харчат общо 200 милиарда долара годишно за инвестиции в 5G технология. Така че е ясно, че тези компании са се ангажирали с това като следващ етап от растежа на индустрията. Имайки това предвид, като най-сигурен избор от хардуерните компании изглежда Qualcomm. Ако Verizon е водещ при телекомуникациите, Qualcomm е лидерът при производителите на микрочипове. Компанията започна основополагащо проучване за неща, които по-късно ще бъдат използвани в развитието на 5G още в началото на 90-те години, и оттогава завърши редица исторически постижения в началото на пълно търговско внедряване. През 2015 г. Qualcomm демонстрира дизайн с mmWave, който в крайна сметка ще доведе до прототипи през следващата година. Qualcomm завърши първата в света 5G връзка през октомври 2017 г., достигайки скорост от 1.24 гигабита в секунда.

По-малко от година по-късно, компанията, базирана в Сан Диего, Калифорния, използва партньорството си с Ericsson, за да достави първите стандарти 5G NR mmWave за повикване на смартфон. От Qualcomm очакват, че 2019 ще бъде годината, в която мобилните устройства с mmWave ще достигнат пазара. Докато производителят на микрочипове определено се чувства като 5G пионер, останалите големи производители на полупроводници едва ли ще седят със скръстени ръце. Например, Intel си проправя път чрез партньорство по стандартни протоколи, както и разработването и внедряването на нови технологии.

Въпреки това, наскоро от компанията обявиха, че напускат бизнеса с 5G модеми за смартфони, след договорка между Apple и Qualcomm. Акциите на Qualcomm направиха фурор, след като компанията най-накрая се разбра с Apple и се сложи край на съдебната битка между двата технологични гиганта. Производителят на iPhone се ангажира да плати между $5 и $6 милиарда долара, за да прекрати съдебната битка, както и между $8 и $9 на iPhone патентни такси. Тези новини изстреляха акциите на Qualcomm с 57% нагоре в следващите дни и цената им достигна $90. В момента акциите на производителя на микрочипове се намират в корекция на фона на ескалацията на търговската война между САЩ и Китай и се търгува на нива около $78. Така някои трейдъри, които използват стратегии за влизане на пазара след корекция на последния тренд, може да сметнат, че е подходящо време за покупка.

Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5, #QCOM CFD, дневна графика. Моля, обърнете внимание: Предходното представяне не е надежден индикатор за бъдещите резултати или бъдещото представяне. Други компании, производители на микрочипове, които ще се опитат да се възползват от възхода на 5G, са Xilinx, Broadcom и Skyworks Solutions. Рисковете от 5G инвестиции Както при всеки сектор, и популярните 5G инвестиции крият специфични рискове, особено когато става въпрос за отделна акция. Добрата новина е, че общоприетите стандарти не са само съгласувани от правителствените агенции, но много от тях активно настояват 5G инфраструктурата да бъде внедрена по-рано, отколкото по-късно. Федералната комисия по комуникациите прие своя 5G FAST план, който изисква модернизиране на регулациите, актуализиране на кода на инфраструктурата и освобождаване на повече радиочестотен спектър, който да се използва от 5G скорости. Това означава, че е много малко вероятно разгръщането на новите 5G мрежи да бъде нарушено от други технологии или съществено да бъде възпрепятствано преди неговото пускане. Твърде много предприятия, включително големи корпорации и държавни регулаторни агенции, са направили 5G инвестиции в бъдещето на навлизащата технология. Разбира се, различните компании се сблъскват с различни рискове в зависимост от мястото им в системата и конкурентния натиск. Например, съществуват редица компании за полупроводници, които заемат видно място в 5G екосистемата.

А именно тези компании са едни от най-сериозни засегнатите от търговската война между САЩ и Китай, която наскоро ескалира отново. Докато някои от продуктите на тези компании изглеждат по-сигурни от други, няма абсолютно никаква гаранция, например, че нов чип на Intel няма да измести конкурентния чип на Qualcomm или Skyworks Solutions. За щастие на инвеститорите, съществуват различни начини за подход към инвестирането в общата 5G тенденция, тъй като секторът е толкова широк, че компаниите, които се възползват от него, могат да се впишат добре в много различни стилове на инвестиционни портфейли.

  • Инвеститорите, които търсят по-нисък риск, със сигурност ще се насочат към акции, които биха могли да им са харесат. Например, някои компании производители на микрочипове и устройства.
  • Инвеститорите, търсещи доходност, могат да бъдат привлечени от големите телекомуникационни оператори, предлагащи висока дивидентна доходност.
  • Инвеститорите, търсещи растеж, ще имат сериозен избор при някои производители на микрочипове с висок растеж, които се занимават с високоскоростни мрежи или Интернет на нещата.
Заключение: Навлизането на 5G идва толкова бързо, че вече изглежда почти е тук. Тази технология изглежда като необходима еволюция. Интернет на нещата и други революционни технологични концепции се нуждаят от по-бързи и по-надеждни мрежи, за да се реализират. Също така е ясно, че изграждането на 5G мрежа ще бъде сериозен бизнес за компании от няколко различни сектора. Това прави тази технология идеалната цел за инвеститорите. Изглежда в 5G определено има потенциални печалби, стига да се изберат секторите и компаниите, които ще се възползват най-много. Телекомуникационните оператори вече поставят необходимата инфраструктура, за да осигурят по-бързото обслужване на своите клиенти. Производителите на устройства вече проектират следващото поколение мобилни устройства да поддържат 5G мрежа. Компании като Verizon и Qualcomm изглеждат може да се оформят като ранни лидери надпреварата, но те бързо могат да бъдат застигнати от останалите конкуренти. Започнете да търгувате Verizon, Qualcomm и още над 4500 компании от 15 от най-големите фондови борси в света с платформа номер 1 за търговия с множество активи - MetaTrader 5.