От 3 юни 2019 г. Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета „Евлоги и Христо Георгиеви“ от серията „Българско възраждане“, съобщават от институцията.

На лицевата страна на монетата е изобразена емблемата на Българската народна банка с годината „1879“ върху лентата, както и номиналната ѝ стойност от 10 лева. На обратната страна на монетата са изобразени Евлоги и Христо Георгиеви на фона на сградата на Софийския университет,

Цената на монетата е 78 лева. Тя ще се продава в Българската народна банка – на две каси на пл. „Княз Александър I“ № 1 и на четири каси в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ № 10, както и в офиси и клонове на Банка ДСК ЕАД, Първа инвестиционна банка АД, Райфайзенбанк (България) EАД и Тексим Банк АД.

В периода от 3 до 5 юни 2019 г. включително всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от Българската народна банка до два броя монети, след което възпоменателната монета „Евлоги и Христо Георгиеви“ ще се продава без ограничения, уточняват още от институцията.

Братята Евлоги и Христо Георгиеви са едни от най-изтъкнатите дарители в новата история на България. Те имат огромен принос за българското образование, наука и култура.

Евлоги Георгиев (1819-1897) учи в родния си град Карлово и завършва гимназия в Пловдив. Съвсем млад заминава за Влашко, където с по-малкия си брат Христо (1824 - 1872) започват търговия. Дейността им се разраства, откриват кантори в Галац, Букурещ и Браила и създават мрежа от представителства във Франция, Италия и Великобритания. Основават и собствена банкерска къща.

Евлоги и Христо Георгиеви са сред основателите на "Добродетелната дружина", която инициира просветното движение "Мирна революция". Двамата братя издържат стипендианти и подпомагат български студенти в реномирани чуждестранни учебни заведения, подкрепят със средства църкви, просветни и обществени организации, допринасят за запазване на националното самосъзнание на българите в Македония и Одринско и помагат на пострадали от войните из цяла България.

След смъртта на Христо, Евлоги Георгиев продължава дейността си на финансист и предприемач. След Освобождението на България от османско владичество през 1878 година той се включва активно и в политическия живот на страната. Оставя огромно наследство, което почти изцяло завещава на църкви, училища, университети, приюти, болници и общини, а сумата от 6 милиона златни лева - на българската държава за построяване на Висше училище.