Състоянието на основателите на Google, Facebook и Amazon намаля с внушителните 16 млрд. долара в началото на тази седмица.

Причина за това е информацията, че големите технологични компании в САЩ ще бъдат подложени на антимонополни проверки, предава Forbes.

Основателите на Google Сергей Брин и Лари Пейдж са съответно с 2.6 млрд. долара и 2.7 млрд. долара по-бедни.

Нетното състояние на Брин достига 45.6 млрд. долара, докато богатството на Пейдж възлиза на 48.4 млрд. долара, по данни на Billionaires Real Time Ranking на финансовото издание.

Състоянието на изпълнителния директор на Facebook Марк Закърбърг намалява с 4.8 млрд. долара, достигайки до 61.2 млрд. долара.

Основателят и изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос е най-големият губещ в резултат на новината. Неговото нетно състояние се свива с 6.5 млрд. долара. Въпреки това, той си остава най-богатия човек в света с активи в размер на 139.8 млрд. долара.

Какво точно се случи?

В понеделник тази седмица новинарските агенции обявиха, че Министерството на правосъдието и Федералната търговска комисия на САЩ са решили кои агенции имат правомощия за евентуално антимонополно разследване срещу Google, Facebook, Amazon и Apple.

Европейските технологични фирми искат ЕС да удари US платформитеSpotify, Deezer и други европейски технологични компании призовават държавите-членки на ЕС да затегнат регулациите, насочени срещу бизнес практиките на щатските интернет гиганти Google, Apple и Amazon.

След като новината гръмна, акциите на тези компании рязко поевтиняха, което автоматично се отрази на личното състояние на едни от най-богатите хора в света.

Правосъдното ведомство ще се занимава с Google и Apple, докато търговската комисия ще се заеме с Facebook и Amazon.

Двете структури все още не са предприели официални действия, но цялата буря около новината демонстрира намеренията на властите в САЩ да поставят прът в спиците на така наречените Bih Tech компании, около които има множество критики и обвинения – от проблеми с поверителността на личните данни, до злоупотреба с господстващо пазарно положение.

Долната камара на Конгреса на САЩ също ще предприеме собствено разследване на големите технологични компании, показвайки, че законотворците са готови да ги погнат от всички страни.

Изпълнителният директор на Apple не попада в този материал, въпреки че Apple също ще са предмет на разследване. Причината за това е, че Кук не е милиардер и не попада в Billionaires Ranking на Forbes.