Изследователи установиха кои цветове влияят успокояващо на човека и ги препоръчаха при оформянето на интериора с цел създаване на домашна атмосфера, изпълнена със спокойствие и уют.

Голямо изследване, проведено от производителя на хартия Г.Ф. Смит, съвместно с университета в Съсекс, доказва, че цветовите предпочитания на много хора съвпадат.

Авторите на проекта са установили, че цветовата палитра зелено и синьо е най-популярна, съобщава Mindbodygreen.

Съгласно изследването, когато хората гледат тези цветове – особено тъмно-синьо, техният сърдечен ритъм се забавя, създавайки усещане за спокойствие и отпускане.

Как е изследвано влиянието на цветовете?

В изследването са взели участие 26 000 души от 100 страни. Те са били разпитани за предпочитанията им относно цветовете в рамките на четиримесечен период през 2017 г.

Участниците назовали своя любим цвят, а също така дали обяснение защо предпочитат един или друг негов нюанс. Въпреки че резултатите включвали на практика всички цветове, за които се сещате, най-популярни се оказали сините и зелените нюанси с оттенък небесно-синьо и зелено.

За справка погледнете цвета Marrs Green. Той ще ви даде представа за какво говорим.

Едно от първите изследвания на цветовете, проведено още през 1893 г., по време на Световното изложение в Чикаго, също показа, че синият цвят е любим на повечето респонденти.

В хода на новото проучване учените са установили, че повечето хора са на едно мнение за синьото и зеленото. Оказва се обаче, че има връзка между нюансите и емоциите.

На първо място, колкото по-наситен е цветът, толкова повече е свързан с възбуда и стимулация. Второ, колкото по-светъл е, толкова повече кореспондира със спокойствие и отпускане, смята професорът от университета в Съсекс Анна Франклин.

С тези емоции е свързана и палитрата от цветове синьо и зелено – те действат успокояващо на хората.

Шест досадни грешки в интериора на кухнята Не ги допускайте, нали не искате да правите ремонт на ремонта...

Как да подберете съчетание от цветове в интериора?

Миксът от зелено и синьо, а също така всевъзможни техни нюанси, създава в помещението атмосфера на почивка и може да помогне за усещането за отпускане.

Например може да подберете одеяло в светлозелен или нежносин цвят. За да постигнете още по-благотворна атмосфера за сън в спалнята, заложете и на подходяща музика.

Със синьото и небесносиньото си подхожда цветът марсала. Добавете такъв елемент от декора в хола или спалнята. Може да добавите още ярки цветове към старата мебел. По-добро решение е вместо купуването на чисто нова.

Синьото е цветът на отпускането. Сложете в антрето картина с изображение на океан или пък друга картина, но със синя рамка. Украсете кухнята с лазурни елементи. Вашите гости ще оценят подобаващо избора ви.

Добавете леко успокояваща атмосфера в кухнята и с избор на съдове в синьо или зелено. Ако не искате да сменяте посудата, то заложете на салфетки в лилаво или синьо.

Не забравяйте цветята. Те са не само красив елемент от декора, но и са полезни за обитателите на дома, казват експерти.