Ако кандидатствате за кредит, независимо дали е потребителски, ипотечен или специализиран, има няколко фактора, които са ключови за одобрение от страна на финансиращата институция.

Платформата за сравнение на кредити Kredit.bg обобщава няколко основни показателя, от които зависи дали даден кредит ще бъде одобрен от банката или не.

Кредитният рейтинг е един от най-важните показатели, които банките и кредитните институции взимат предвид при отпускането на заеми на своите клиенти. Всяка държава има различна система за определяне на кредитното досие и факторите, които влияят върху него.

В България функционира Централният кредитен регистър (ЦКР), чиято информационна база се поддържа от Българската народна банка.

Поддържането на "чисто" кредитно досие е ключово, ако имате намерение да кандидатствате за финансиране от банка или друга кредитна институция.

В повечето случаи едно или две временни забавяния на вноски в миналото не са някакъв драматичен проблем, но при по-сериозни и системни просрочия шансовете да получите одобрение намаляват значително.

За кредиторите е важно да имате стабилен и постоянен източник на доходи. Това им гарантира, че ще можете всеки месец да покривате вноската си.

Логично е, че хората с по-ниски доходи се разглеждат като по-рискови кредитополучатели, тъй като при фиксиран размер на кредита те ще трябва да отделят по-висок процент от семейния си бюджет за неговото изплащане.

Освен доходите обаче, кредиторите се интересуват в детайли и от вашите разходи, особено от тези за покриване на текущите ви дългове. Платежоспособността на кредитополучателя показва какъв е неговият финансов капацитет и до каква степен е способен да обслужва кредита си.

Обикновено тя се измерва чрез съпоставяне на доходите спрямо задълженията, или т. нар. съотношение "дълг-доход".

При кандидатстването за кредит за покупка на жилище или автомобил са изключително важни параметрите на самоучастието и обезпечението. За банката е важно до каква степен сте склонни да инвестирате и собствени средства в начинанието.

Колкото по-голяма част от покупката е финансирана със собствени средства, толкова по-малък е рискът за кредитора.

Повече за това как можете да увеличите шансовете си за одобрение при кандидатстване за кредит вижте в материала на Kredit.bg