Цената на златото може да продължи да расте, въпреки че през миналата седмица бяха ударени няколко ценови максимума, смята инвестиционен стратег.

Според Дейвид Рош, президент и ръководител Международни стратегии в лондонската компания Independent Strategy, цената на златото може да достигне 2 хил. долара до края на годината, предава CNBC.

На 25 юни златото поскъпна до 1 422.85 долара, което беше най-високото ниво от пест години насам. През миналата седмица фючърсите на златото постигнаха най-високата си цена от август 2013 г., а именно 1 417.70 долара.

Цената на златото се движи възходящо на фона на очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще намали лихвите и геополитическите сътресения през последната година, които могат да причинят сериозни корекции на капиталовите пазари, смята Рош.

„Всъщност смятам, че финансовите пазари са готови да се сринат като купчина пясък”, казва експертът.

В началото на тази седмица цената на златото записа леко отстъпление, след като официалната статистика на САЩ обяви добри новини за безработицата в страната, което, от своя страна, смекчи очакванията на инвеститорите, че Фед ще понижи лихвите.

Въпреки това, Рош прогнозира, че цената на златото ще продължи да расте, отчасти поради международните търговски спорове, които подкопават очакванията за растеж на капиталовите пазари.

„Мисля, че търговският конфликт на САЩ е глобален конфликт, който ще подкопае очакванията за растеж на капиталовите пазари”, казва той.

Рош препоръчва на инвеститорите да държат злато в портфолиото си, редом до активи с фиксирана доходност и щатски ценни книжа.