Искате да обиколите света, нали? Пътуването ще ви направи по-умни, по-емпатични, по-интересни и по-любопитни към живота около вас. Ще разберете кой сте всъщност и ще се опознаете по-добре.

Какво да направите, за да решите проблема с парите?

Защото това е основното препятствие за мнозина, нали така? Размишлявайки по въпроса, започват да изникват неща, като предпочитания към местата за настаняване, как да се пътува – в автобус, самолет, кола, кораб. Дали пътуването да не е организирана екскурзия и т.н. На каквото и да се спрете, решението е ваше, а това означава, че е най-доброто.

Щом решите този въпрос, минавате към следващия – цената. Може би по 30 долара на ден плюс разходи за пътуване до Югоизточна Азия? Или пък по 45 долара на ден плюс разходи до Южна Америка? А защо не по 75 долара на ден плюс разходи за пътувания из Европа?

Калкулирайте нещата. Ще се получи една ориентировъчна сума, която ще трябва да ви стигне за година.

А как да реализирате плана със спестяването им? Ето няколко съвета:

1. Изберете как ще се глезите, останалото елиминирайте от разходите и спестете
В зависимост от заплатата ви, става дума за дългосрочно спестяване. За някои от вас може би година-две, а защо не и повече. Но пък целта е вълнуваща!

През посочения период от време трябва да проявите дисциплина и последователност. За себе си определете от кои удобства не можете да се откажете. Не бива да живеете като монах две години.

Трудно е. Предразполага към провал. Затова запазете част от комфорта си, но се отървете от излишните разходи.

Околосветско пътешествие за 150 000 долараНай-богатите хора в света плащат 150 000 долара за идеално планирано околосветско пътешествие - от туристическа обиколка на ледниците в Патагония до наблюдение на китове в Австралия

2. Продайте всичко, което не използвате редовно
Имате време да поразтребите у дома и в мазето и да извадите всички излишни неща, които не използвате, но пък имат стойност. Не разпродавайте без ум. Проучете на каква цена можете да продадете вещите изгодно.

3. Използвайте намаленията и промоциите
Потърсете из пътеводителите за града ви информация за намаления и промоции. Ще ви спестят излишни разходи за храна и покупки от ежемесечна нужда.

4. Спрете да излизате на бар, пийте си любимата напитка у дома
Алкохолът е сериозно перо в бюджета. Ако искате да разберете какъв е разходът, изследвайте навиците си в период от един месец.

5. Направете така, че парите ви да работят за вас
Започвате да трупате спестявания. Не ги оставяйте да „спят“. Използвайте ги активно. Нека „работят“, докато продължавате да събирате за едногодишното си приключение. Консултирайте се с финансов експерт по въпроса.