Гърция има потенциала да бъде двигател на растежа в Западните Балкани и Източната част на Европа. Това сподели бившият помощник държавен секретар на САЩ Виктория Нюланд по време на 23-ата среща с гръцкото правителство, организирана в Атина от Economist.

“През 2013-2016 г. говорехме за тотален крах на икономиката, а днес водим разговори за нови възможности. Икономиката на страната отново се върна на пътя на растежа, каза още Нюланд.

Според нея, нито една страна не може да се справи с проблемите сама, ето защо трябва да инвестираме заедно. Изкуственият интелект и 5G, иновациите като цяло и създаването на стабилна среда за предприемачите, са основните възможности и предизвикателства днес.

„Ако не инвестираме днес, ще сме в криза през следващите 20 г., пък заяви Матео Ренци. Бившият министър-председател на Италия каза, че Европа трябва да се обърне към Африка. Днес Китай е единствената страна в света със стратегия за Африка.

Населението на Африка се очаква да се удвои през следващите години – от 1.2 млрд. души днес на 2.4-2.5 млрд. души, докато в редица държави от Европа, включително Гърция (бел. ред. тук добавяме и България), то се очаква да намалява.

„Европа следва да се обърне към своите ценности и филосия, за да има светло бъдеще.

Министърът на финансите на Гърция Христос Стайкурас заяви, че основните предизвикателства пред гръцката икономика днес са увеличаване на заетостта и растежа на БВП.

Просперитетът на нацията, по-доброто образование, продължаването на приватизацията и повишаването на доходите на най-бедната част от населението са основните приоритети на новото гръцко правителство.

По-евтиното финансиране ще позволи на фирмите да се развиват, а рефинансирането на дълговете ни ще донесе по-силен ръст на икономиката, каза още той.

Управителят на гръцката централна банка Павлос Милонас каза, че налице в момента е повишение на цените на имотите в страната, което се отразява позитивно на богатството на домакинствата. Общо около 20 млрд. евро депозити се върнаха в банковата система, а кредитирането бележи ръст от 3.5% на годишна база.

Банките се конкурират за добрите проекти в момента. Необходима ни е стабилна банкова система, която да може да кредитира бизнеса, допълни той.

Деклан Костело, ръководител на мисията на ЕК за Гърция каза, че страната има нужда не от нови реформи, а от продължаване на вече започнатите.

Именно с тези реформи Гърция ще може да отбележи стабилен ръст през следващите години заяви още той.

Ръководителят на мисията на Международният валутен фонд в страната Питър Долман пък е на мнение, че възстановяването на гръцката икономика все още е слабо и това не се отразява на живота на обикновените хора. Бедността все още е проблем, а безработицата е висока, допълни той.

Гърция обаче спечели отново международните пазари, което е в резултат на стабилната политическа обстановка в момента.