Акциите на големите европейски банки показват признаци на възстановяване, а инвеститорите постепенно променят негативната си нагласа към сектора, който пострада сериозно през последната година. Това се посочва в анализ на Barclays, цитиран от Kredit.bg

Стабилизирането на макроикономическите показатели в еврозоната и плавния ръст на облигационните доходности се очаква да се отразят позитивно на банковите акции, тъй като те имат най-силна корелация с тези два индикатори.

Индексите на производствената активност отчитат повишения през последните месеци, което е индикация за раздвижване и в реалния сектор. Според експертите на Barclays е много вероятно инфлацията и доходностите по държавните облигации да намерят "дъно" в следващите месеци, а това обикновено се отразява позитивно на т. нар. "value stocks" - акциите, които се търгуват на по-ниска цена в сравнение с фундаменталните си показатели.

Те също така отчитат, че в Италия правителството се опитва да демонстрира известна фискална дисциплина, а Европейската централна банка планира нова серия от финансови стимули, които да намалят негативния ефект от отрицателните лихви върху банковия сектор.

Акциите на европейските банки регистрираха рязко понижение през първото тримесечие на 2019 година, като загубиха 13% от стойността си. За последните 12 месеца капитализацията им пада средно с 18.64 на сто.

Повече по темата можете да прочетете в материала на Kredit.bg