Къщата на Райна Княгиня в София, която се намира на ул. „Софроний Врачански“ 119, ще бъде превърната в музей на акушерното дело.

Малцина знаят, че тя, освен с революционната си дейност, е и първият дипломиран акушер и основател на „Майчин дом“ в София.

Това обяви зам.-кметът по култура в Столичната община доц. Тодор Чобанов по време на инспекцията на ремонта на фасадите на Столичната библиотека, предаде БГНЕС.

Очаква се предложението му да бъде гласувано този четвъртък, а в рамките на това лято да започне ремонтът на сградата.

Стана ясно още, че ако общинските съветници подкрепят другия доклад на Чобанов, общината ще вземе участие в търга за придобиване на къщата на Пейо Яворов.

„Ще придобием цялата къща заедно с терена. Като добър стопанин ще извършим и ремонтни дейности, защото тя има нужда от конструктивно укрепване. Тя не е в аварийно състояние, но има нужда от ремонт, защото в миналото е изградена бетонна плоча, която е в нейна вреда и трябва колкото се може по-скоро да бъде премахната.

Още другото лято ще извършим тези укрепителни дейности“, заяви зам.-кметът и подчерта, че както и досега тя ще продължи да работи като музей, като в нея ще се провеждат различни дейности – четения, изложби и изследователска работа.

Чобанов уточни, че 1 300 000 лв. е готова да даде общината за закупуването на къщата, а за ремонта, по предварителни сметки, ще задели около 500 000 лв.

Тодор Чобанов коментира и ремонта на фасадите на Столичната библиотека.

„Очаква се между 15 и 30 септември да бъде завършен ремонтът на фасадите й. Той струва 242 000 лв.“, поясни той и каза, че каменните статуи на входа на библиотеката са реставрирани и възстановени, тъй като по време на ремонта на пл. „Славейков“ те се бяха напукали и доста дълго бяха покрити с черни чували.

Зам.-кметът обяви още, че вече е на финалната права и процедурата по избор на проектант, който ще изработи цялостното проектно решение за основен ремонт на библиотеката отвътре, какъвто не правен досега. Очаква се той да се реализира догодина.

На въпрос на БГНЕС колко сгради паметници на културата са ремонтирани от общината, Чобанов отговори, че в последните години са спасени десетки знакови сгради.

„Около 5% от сградите са със сериозни проблеми. Усилията на общината в тази посока продължават, но отговорността не може да е само наша“, заяви той и даде пример с къщата на арх. Георги Фингов, за която общината води битка, от години, с различни собственици, за да бъде запазена автентичната й фасада. Това вече е факт, каза със задоволство зам.-кметът.

„Общината участва в целия процес, като съгласува цялата документация, съдейства за нейното набавяне и гарантира, че видът й ще запази автентичния си облик“, обясни ролята на общината Чобанов.

Запитан от БГНЕС каква е позицията му за първото кино в България – „Модерен театър“, чиято сграда от години тъне в разруха, Чобанов беше категоричен, че ще търсят вариант то да бъде колкото се може повече съхранено, въпреки интересите на собственика му.

„Ние сме убедени, че при твърда воля може да се намери сценарий, който да удовлетворява обществения интерес както това успешно се случи със знаковата стара сграда на музикалното училище“, каза той.