Учени от университета Колорадо разработиха невронна мрежа EmoNet, която може да разпознава емоционалното състояние на човека по 11 категории.

За обучението на модела са използвани 2 187 видеоматериала, като са обособени 27 емоции, включително тревога, удивление и печал.

Разработчиците са извлекли 137 000 кадъра от видеата, а след това са изключили набор от определени емоции, които са имали по-малко от хиляда образеца. Моделът впоследствие бил тестван с 25 000 снимки, за да бъдат проверени резултатите.

Учените стигнали до извода, че изкуственият интелект може да определя такива емоции, като тъга, сексуално влечение и ужас. На невронната мрежа обаче не й се удало с точност да разпознае смущение, трепет и удивление.

А такива емоции, сред които са радост, увлечение и обожание, смущавали технологията. Тези емоции имали прекалено сходни черти в изразяването им.

Как изкуственият интелект ще ни помогне да бъдем в добро здравеАлгоритмите и машинното обучение дават нова перспектива за развитие на медицинската наука и практика

За да усъвършенстват невронната мрежа, учените поканили 18 души и замерили мозъчната им активност, показвайки им 112 различни изображения. След това същите изображения били показани на EmoNet с цел сравнение.

Разработчиците отбелязват, че в бъдеще технологията ще може да се използва за провеждане на психиатрични изследвания.