Предварителният анализ на глобалните температури през юли тази година показва, че месецът по всяка вероятност е бил най-горещият за последните близо 170 години, откакто се води статистика.

Това се посочва в анализ на Европейската служба за климатични изменения "Коперник", цитиран от BBC.

През последния месец в много държави се наблюдаваха т. нар. "горещи вълни" и по всяка вероятност средната температура е надвишила предишния рекорд, поставен през юли 2016 г.

Според учените това е поредното доказателство, че Земята преживява затопляне, каквото не е регистрирано до този момент.

Данните на "Коперник" се събират от сателити и метеорологични станции. От службата отчитат още, че всеки месец от настоящата 2019 г. е бил поне в Топ 4 сред най-горещите в историята за съответното време на годината.

Според изследователите няма преки доказателства за това, че температурните рекорди са предизвикани от човешката дейност, но все пак повечето от тях са на мнение, че емисиите на въглероден диоксид допринасят за затоплянето на земната повъхност.

"Изминалият месец действително беше един от най-горещите, но не това е най-важното. По-притеснителното е, че няколко поредни месеца се нареждат сред най-топлите в историята. И тази тенденция няма да се промени, ако не направим нещо за ограничаването на парниковите газове в атмосферата", смята Фрея Вамборг от Европейската служба за климатични изменения.

По традиция юли един от най-топлите месеци в годината, но през 2019 г. "горещи вълни" бяха регистрирани почти навсякъде - Европа, САЩ и дори арктическия кръг в Русия. Нови температурни рекорди бяха поставени в Белгия, Холандия и Германия, където живакът в термометрите надвишаваше 40 градуса по Целзий.

Във Великобритания ботаническата градина в Кеймбридж също регистрира нова рекордна стойност от 38.7 градуса.

В Съединените щати милиони хора пострадаха от жегите по Източното крайбрежие и Средния запад. Дори в Аляска беше регистрано рязко затопляне, а температурите надминаха значително досегашните си исторически върхове.

В град Анкъридж термометрите се задържаха над 26 градуса в шест поредни дни - два пъти повече от предишния рекорд.

Температурата на Земята с нов рекорд през юниНаблюденията показват, че средната глобална температура през юни е била 16.4 градуса по Целзий

Дори и в арктическия полярен кръг в Русия избухнаха горски пожари, които унищожиха милиони хектари гори. В Индия горещините причиниха остър недостиг на вода, а в Япония над 5000 души бяха хоспитализирани заради жегите.

"Това е поредното доказателство, че в бъдеще ще живеем в един много по-горещ свят, ако не успеем да ограничим въглеродните емисии. За много хора в развиващите се страни това е реалност от доста време насам, но сега виждаме, че температурните рекорди започват да засягат и развитите индустриални държави, като Великобритания", заявява пред BBC Катрин Крамър от британската благотворителна организация Christian Aid.

По думите ѝ новото правителство трябва да вземе спешни законодателни мерки, с които да бъде направен опит за предодвратяване на евентуална климатична катастрофа.

Според Американската администрация за океански и атмосферни наблюдения (NOAA) досегашният температурен рекорд на Земята се държи от юли 2016 г. - най-горещият месец от 1880 г. насам.

Според агенцията 9 от 10-е от най-горещите месеца през юли са били регистрирани в настоящия XXI век. Само един от тях е отчетен в предходното столетие - през 1998 г.

Американската космическа агенция NASA пък публикува малко по-различна статистика, според която и юли 2016, и юли 2017 г. могат да спорят за историческия температурен рекорд. Официалните данни за юли 2019 г. се очаква да бъдат публикувани през следващите седмици.