Властите в Рим бяха обвинени, че прилагат мерки във фашистки стил, след като полицията започна да гони почиващите туристи от известните Испански стълби в Рим.

Властите патрулират от вторник край мраморните стъпала от 18 век, надувайки свирки, за да прогонят седналите на тях.

Паметникът, обект на световното наследство на ЮНЕСКО, отдавна е идеалното място за почивка за уморени посетители, като е особено популярно по залез слънце.

Туристите могат да бъдат глобени с 250 евро, просто защото седят на едно от 136-те стъпала, които водят до църквата Trinità dei Monti.

Могат също така да олекнат с до 400 евро за замърсяване или повреждане на стъпалата, предупреждава Guardian.

Тази мярка е част от новите правила, въведени от властите в началото на юни, включително забрана за „безразборно хранене“ в близост до паметници, разходка гол до кръста, влизане във фонтани и влачене на куфари на колела по исторически стълбища.

„Защитата на паметника е добра идея и очевидно не бива да се яде по стъпалата, но забраната да седиш там наистина е прекомерна“, казва за информационна агенция AdnKronos Виторио Сгарби - арт критик и бивш заместник-министър на културата.

"Струва ми се, че това е фашистки стил, който общината ще бъде принудена да преразгледа," допълва той.

„Съгласни сме, че хората не трябва да „лагеруват “и да се хранят по стълбите на паметниците, тъй като оставят боклуци,“ заявява Томазо Танзили, директор в Римския отдел на Federalberghi - италианската асоциация на хотели.

"Но криминализирането на сядането по Испанските стълби, особено ако се касае за възрастни хора, е малко преувеличено," смята той.

Клаудио Пика, президент на Fiepet-Confesercenti в Рим, казва, че правилото е абсурдно и ще прогони туристите.

Паметникът, проектиран от архитекта Франческо дьо Санктис между 1723 и 1726 г., претърпя реставрация на стойност 1.5 милиона евро през 2016 г., финансирана от компанията за луксозни бижута Bulgari.

Подобни мерки се прилагат във Венеция, като полицаите патрулират по стъпалата, заобикалящи площада Сан Марко и други паметници, през цялото лято. Често обаче това е безполезно, тъй като нови посетители скоро заместват вече прогонените.

Властите във Венеция обаче предприемат жестоки мерки срещу онези, които нарушават правилата: през юли двама немски туристи бяха глобени с 950 евро и екстрадация от града, след като бяха хванати да си приготвят кафе на къмпинг печка на стълбите на моста Риалто.

Богатите и известните не правят изключение, когато става въпрос за спазване на правила в Италия. Супер моделът Хайди Клум и съпругът й са глобени с 6 000 евро за плуване в Blue Grotto на Капри.

Двойката, която сключи брак на острова в събота, се гмурка в тюркоазените води на пещерата от яхта малко преди залез слънце в понеделник. Хората могат да посещават пещерата с лодка, но плуването в нея е строго забранено.

Странни забрани, които трябва да знаете, ако обичате да пътуватеВсяка година милиони туристи се насочват към други кътчета на света в търсене на нови впечатления

Десет начина да се навлечете проблеми в Италия:

  • „Безразборно хранене" или „къмпингуване“ на площади или стъпала на паметници
  • Пиянски песни в градския транспорт
  • Пиене на вода от фонтани
  • Голи до кръста разходки
  • Плъзгане на куфари на колела по исторически стълбища
  • Влизане във фонтани.
  • Потапяне на пръстите на краката в канал във Венеция
  • Хранене на гълъбите във Венеция
  • Строене на пясъчни замъци в Ераклея, плажен град, разположен в близост до Венеция
  • Носенето на "шумни" обувки в Капри (дървените сандъци, или така нареченото сабо, са забранени от 1960 г.)