Когато говорим за бункер, предназначен за „края на света“, повечето хора си представят клаустрофобично пространство, заредено с консерви.

Заплахата от глобален апокалипсис може и да се е струвала реална на доста хора по време на Студената война, но в наши дни също има такива, които вярват, че бункерът е задължителен атрибут.

Редица компании по света са изправени пред нарасващо търсене на конструкции, предназначени за защита от всякакви рискове – от климатични катаклизми през глобални епидемии, астероиди или трета световна война.

В 21 век обаче някои компании предлагат и доста луксозни варианти на своите клиенти, пише CNN.

"Бункерът на баща ви или дядо ви не е бил много комфортен“, казва Робърт Вицино, предприемач в сферата на недвижимите имоти и изпълнителен директор на Vivos - компания, изграждаща и управляваща луксозни бункери по света.

"Те са сиви. Те са метални, като кораб или нещо военно. Истината е, че човечеството не може да оцелее в дългосрочен план в такива спартански условия“, казва той.

Краят на света носи пари

Много голяма част от световния елит, включително фонд мениджъри, спортисти, шефове на технологични фирми (говори се, че Бил Гейтс има бункери във всеки един от имотите си) разполагат със специални бункери в къщите си - както за тях, така и за техния персонал.

Гари Линч, генерален мениджър на базираната в Тексас Rising S Company, посочва, че продажбите през 2016 г. на скъпи бункери по поръчка скачат със 700% на годишна база, докато общите продажби растат с 300% спрямо избора на нов президент през ноември същата година.

Стоманените бункери на компанията са проектирани да издържат няколко поколения, като побират храна за най-малко една година. Освен това издържат на земетресения.

Докато някои предпочитат да имат собствен бункер, то други искат да прекарат „края на света“ в компания и в обстановка, която прилича много повече на реалния свят.

За целта разработчиците на бункери често придобиват стари военни бункери от САЩ или бившите съветски републики, които принципно биха стрували стотици милиони да се изградят в наши дни.

Тези структури са изработени с идеята да издържат ядрен удар, като идват екипирани със собствени енергийни системи, системи за пречистване на вода и въздух и прочее.

Повечето включват хранителни запаси за една или повече години, като много от тях имат хидропонични градини, чрез които може да се произвежда допълнително храна.

Разработчиците на тези бункери се опитват да създадат общност, която да изпъква с различни качества, подходящи за дългосрочно оцеляване. За целта в тези големи бункери се подбират клиенти, като лекари, учители и други.

По думите на Вицино неговата компания е записала увеличение в търсенето на бункери веднага след президентските избори, като местата в нейните по-големи общностни бункери са запълнени изцяло през последните няколко седмици.

Дизайн

Едно от тези масови убежища - Vivos xPoint, което се намира в Южна Дакота, е съставено от цели 575 военни бункера, водили се на отчет в щатската армия до 1967 г.

Тези бункери са превърнати в съоръжение, което може да настани до 5000 души, като интериорът на всеки един от тях е избран от собствениците на цена между 25 хил. доалра и 20 хил. долара. Цената зависи от това, което искат – минимализъм или дом с редица екстри.

Самото местообитание ще бъде екипирано с всичко, което бихте намерили в малък град - театър, училище, градини, медицинска клиника, спа и фитнес.

За клиентите, търсещи нещо по-луксозно, компанията предлага офертата Vivos Europa One, описана като модерна версия на ноевия ковчег, намиращ се в бивш склад за муниции от Студената война в Германия.

Структурата предлага 34 частни домове, като всеки е с площ най-малко 230 кв. метра с опция за добавяне на втори етаж.

Обектите са оставени необзаведени, като всеки собственик ще трябва сам да реши как да обзаведе бункера си, избирайки от редица възможности, като кино, фитнес и други екстри.

Вицино сравнява индивидуалните бункери с подземни яхти, като дори препоръчва на собствениците на убежощата да наемат хората, работили по техните плавателни съдове над земята.

Повечето от тези хора имат скъпи яхти, така че те вече имат връзка с майстори, които знаят техния вкус и предпочитания, става ясно от думите на Вицино.

Големите компекси включват и желзопътна връзка между убежищата, като по този начин жителите могат да посещават кафенета, ресторанти, театри и други.

"Разполагаме с целия комфорт на дома, но и също така с комфорта, който очаквате, когато напуснете дома си“, казва Вицино.

Ядрен удар

Разработчикът Лари Хол и неговата компания Survival Condo е облагородила две ракетни шахти за съхранение на бойни глави, изградени в началото на 1960-те години на миналия век.

"Нашите клиенти се отдават на уникалното предимство да имат луксозен втори дом, който освен това е бункер, защитен от ядрен удрат“, казва Хол.

Компанията предлага няколко различни структури - от бункер с площ 83 кв. метра до двуетажен пентхаус с площ от 300 кв. метра, стартиращ на цена от 4.5 млн. долара.

Снимка: Survival Condo

Собствениците имат достъп до бункерите си по всяко време, независимо дали има бедствие или просто искат да посетят имота. Комплексът включва басейн, магазин, кино, бар и библиотека.

Организация на собствениците опредля правилата на общността, като при спешни ситуации собствениците ще трябва да работят по 4 часа на ден.

Дългосрочен лукс

Ако предпочитате да прекарате „края на Земята“ самостоятелно, то най-вероятно ще се насочите към The Oppidum в Чехия, който се описва като „най-големия бункер за милиардери в света“.

Секретното съоръжение, което едно време е било съвместен проект между бившия СССР и Чехословакия, е изграждано в продължение на 10 години.

Обектът включва подземни и надземни бункери. Когато бъде приключено, съоръжението ще включва всички екстри – от кино, през ресторант, до градини и плувен басейн.

Снимка: Oppidum

Докато много мислят, че тези луксозни екстри не са нужни, според разработчиците те са важни за оцеляването на човек.

"Тези убежища са дългосрочни, за година или повече. По-добре е да са комфортни“, добавя Вицино.