Азиатските акции поевтиняват днес, след като последните събития около търговската война между САЩ и Китай разклатиха доверието в световната икономика и накараха инвеститорите да потърсят относителната сигурност на облигациите и златото, докато в същото време разпродаваха валутите на развиващите се пазари.

Лихвата по 10-годишните щатски държавни облигации падна до най-ниските си нива от средата на 2016 г., докато цената на златото се повиши до най-високото си ниво от април 2013 г.

Инвеститорите получиха известно облекчение от това, че Китай фиксира курса на юана на относително стабилното ниво от 7.0570 юана за долар, което намали опасенията, че Пекин ще позволи на валутата си да поевтинее.

Въпреки това азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI се понижи с 2.0%, а австралийският основен индекс изгуби 1.5%.

Спадът при японския Nikkei беше от 2.3%, докато шанхайският индекс на сините чипове изгуби 1.2%. Фючърсите на щатския S&P 500 отстъпиха с 0.8%, а фючърсите на EUROSTOXX 50 паднаха с 1.1%.

Индексите на Уолстрийт се сринаха в петък, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви допълнителни мита в размер на 5% върху китайски стоки за 550 млрд. долара, часове след като Китай въведе ответни мита върху щатски внос за 75 млрд. долара.

На срещата на Г-7 във Франция през уикенда Тръмп породи известно объркване, като даде индикации, че може да е размислил относно митата.

От Белия дом обаче обявиха вчера, че на Тръмп му се е искало да вдигне дори още повече митата през миналата седмица, макар че не даде индикации за последващи действия относно изискването си за това щатските компании да прекратят дейността си в Китай.

По-късно днес се очаква Тръмп и френският президент Еманюел Макрон да дадат обща пресконференция.

Лихвата по 10-годишните щатски облигации се понижи до 1.48%, след като отстъпи от достигнатия връх от 1.66% в петък, като така почти се изравни с лихвата по двегодишните книжа.

Спадът при доходността при щатския държавен дълг първоначално подкоси краката на долара, който поевтиня с 0.5% в петък спрямо кошница от шест други основни валути. За последно доларовият индекс беше на ниво от 97.654.

Доларът падна спрямо йената до 104.47, но впоследствие ограничи загубите си и за последно се търгуваше на ниво от 105.21. Следващото важно техническо ниво е дъното при 104.10, което за кратко беше достигнато по време на срива в началото на януари.

Еврото запазва позиции при 1.1143 долара, след като поскъпна с 0.6% в петък, въпреки че повишението донякъде беше ограничено от спекулациите, че Европейската централна банка също ще трябва да облекчава агресивно паричната си политика през следващия месец.

Доларът се справя по-добре спрямо валутите на развиващите се пазари. Турската лира за кратко падна до 6.4700 спрямо долара по-рано днес.

Спот цената на златото получи подкрепа от понижението на лихвите, нараствайки с 1.1%, до 1 544.23 долара за тройунция, като докосна най-високото си ниво от април 2013 г.

Цените на петрола се понижиха вследствие на опасенията, че спорът около митата ще се отрази на търсенето в световен мащаб.

Фючърсите на петрола от сорта брент поевтиняха с 68 цента, до 58.66 долара за барел, докато цената на щатския лек суров петрол се понижи със 79 цента, до 53.38 долара за барел.