Когато говорим за ноу-хау в производството, валутна стабилност, сигурност и растеж, няма друга страна от развиващия се свят, която да се сравнява с Китай.

Това е и основната причина американските компании да нямат никакво намерение да напускат Китай.

Търговската война между Пекин и Вашингтон трябва да екскалира до небесата, за да станем свидетели на масово изтегляне на щатски фирми от многолюдната азиатска страна, пише Forbes.

През миналата седмица една от големите браншови организации на американски компании в Китай - U.S. - China Business Council, публикува редовното си годишно проучване. Едва 3% от членовете на организацията посочват, че са се преместили в САЩ заради търговската война, а под 7% казват, че напускат Китай.

Защо американските компании обичат Китай толкова много? Не би следвало да е само заради огромния пазар. Индия, например, е сравнима по размер с Китай, като освен това има добри взаимоотношения със САЩ, но не се радва на масово присъствие на щатски фирми.

Бразилия също е голяма икономика и се намира доста по-близо, а Мексико – дори още по-близо.

Какво прави Китай толкова привлекателен?

Забравете политиката. Забравете, че става дума за страна с комунистическо управление, в която цензурата и репресията не са нещо рядко срещано.

Всички тези неща изглежда по никакъв начин не представляват проблем за международните корпорации. Да сте чули за компания, която е престанала да прави бизнес с Китай заради нарушаването на човешките права?

Формално, много компании с операции в Китай, като Apple, са част от взаимен фонд на име ESG, който инвестира в добро копоративно управление, защита на околната среда и инициативи в подкрпа на социалната отговорност.

При портфолио инвеститорите, много инвестиционни фондове, които тръбят, че влагат само в компании с добро управление, плащащи равно на мъжете и жените, всъщност имат големи позиции в китайски конгломерати, като Alibaba.

И каквото и да се каже за Китай, американските компании просто не желаят да излизат от този пазар. Портфолио мениджърите също.

От корпоративна гледна точка, ето какво прави Китай по-добра дестинация от всички останали:

Данъци

Корпоративният данък в Китай е 25%.

За сравнение, в Индия достига 35%, в Бразилия е 34%, а в Мексико – 30%. Така с просто око се вижда, че данъчното облагане в Китай излиза по-изгодно от това в останалите посочени страни.

Работна ръка

Китай е комунистическа страна. Това прави боравенето с човешки ресурси доста различно спрямо капиталистическия свят. Заплатите в страната, въпреки че растат с бързи темпове през последните години, все още са по-ниски от тези в Бразилия или Мексико.

По отношение на правата на работниците, Китай се смята за едно от най-лошите места за служители в света, по данни на International Trade Union Confederation. Индия има сходен резултат в това проучване.

Казано директно – в тези страни бизнесът може много по-лесно да експлоатира работниците. Ситуацията в Мексико и Бразилия, всъщност, е доста по-добра по отношение на правата на служителите.

Може ли Северна Корея да бъде инвестиционна дестинация?Възможно ли е Ким Чен-wн да отвори икономиката за чуждестранните инвеститори след историческата среща с Доналд Тръмп?

Така за компаниите, които търсят евтина работна ръка и слаба трудова регулация, Китай веднага изпъква, още повече, че страната разполага с голям брой таланти в различни сфери. Реално при стартирането на бизнес там фирмите веднага имат достъп до море от висококвалифицирани служители – няма друга страна в света, която да предлага това.

За сравнение, Индия, например, набляга на IT индустрията, докато в Китай има всичко. Искате фотоволтаични клетки? Или дрон? В Китай има как веднага да стартирате производство.

Не на последно място – в Индия се провеждат избори, което означава, че властта се сменя на всеки няколко години. Това върви ръка за ръка с прилагането на нови политики, което промени заобикалящата среда за бизнеса.

В Китай такива проблеми няма, тъй като комунистическата партия е несменяема – колкото и цинично да звучи, тези обстоятелства са идеални за бизнеса.

Логистика

Винаги има скрити разходи, когато дадена компания започне да прави бизнес в чужбина. Отделните страни имат различни данъчни системи, които са трудни за заобикаляне от корпорациите. Освен това има допълнителни разходи за транспортирането на продукцията от една страна в друга.

Бразилия е известна с това, че е логистичен ад. Смята се, че в страната няма и три нормални простанища. Китай, от друга страна, е световен доминатор в логистиката. Нейните пристанища са от световна класа. Няма друга такава държава в Южна Америка, като Индия също не може да се мери.

Пристанищата на Мексико пък се управляват от картели, както сам отбеляза президентът на страната Андрес Мануел Лопез Обрадор.

Лоши момчета

Китай е корумпирана страна. Но не толкова, колкото други големи развиващи се пазари. Според индекса за корпуция на Transparency International за 2018 г., Китай се нарежда на 87 място от 180 страни. Индия е на 78, Бразилия на 105, а Мексико е на незавидната 138 позиция.

Корупцията означава, че правенето на бизнес може да се окаже сложна работа, тъй като има много неизвестни и подводни камъни.

Tesla се радва на специално отношение в КитайИлон Мъск се завърна в САЩ след посещение в Китай с новината, че неговата компания за електрически автомобили е получила данъчно облекчение от китайските власти.

Въпреки че корупцията е нещо реално в Китай, нивата на престъпност там са ниски – нещо, което не може да се каже за останалите големи развиващи се държави, като Бразилия, Мексико и Индия.

Ниски разходи за енергия

Цената на електричеството в Китай е едва 0.08 щатски долара за киловатчас. Дали това се дължи на държавно субсдиране? Навярно.

Но така или иначе, цената на тока е по-ниска в Китай спрямо Мексико и Бразилия. А когато говорим за мащабно производство, цената на електричеството има голямо значение.