Учени успяха да създадат два ембриона на северен бял носорог – ключова победа в усилията да се спаси този вид от изчезване.

Последните два останали северни бели носорога в света – Фату и Нажин, живеят в резерват в Кения.

И двата екземпляра са женски. Последният мъжки бял носорог в света - Судан, почина през миналата година, което засили страховете, че този вид ще изчезне напълно от лицето на Земята, тъй като няма как женските да забременеят.

Нова надежда се появи, след като учени обявиха през тази седмица, че успешно са оплодили ин витро два ембриона от женските носорози, предава CNN.

Ембрионите са създадени от яйцеклетки, извлечени от Фату и Нажин от международен екип от учени през миналия месец и от замразена сперма от починали мъжки екзпемпляри.

Двата екземпляра са жизненоспособни, като са поставени в течен азот, чакайки да бъдат имплантирани в сурогатна майка в близко бъдеще, посочват от огранизацията с нестопанска цел Ol Pejeta Conservancy, която се грижи за последните два живи бели носорога.

Ембрионите са една от стъпките, необходими за спасяването на този животински вид.

Нажин и Фату не са способни да износят ембрионите, поради което най-вероятно ще бъде използван южен бял носорог, който да изиграе ролята на сурогатна майка.

Дългогодишен процес

Ol Pejeta Conservancy поема грижата за два женски и два мъжки носорога през 2009 г., като ги прибира от зоологическа градина в Чехия. Мъжките обаче умират, поставяйки под въпрос съдбата на целия вид.

Судан почина през март миналата година от естествена смърт, а другият мъжки – през 2014 г. Сперма от двете животни е била замразена с надежда, че технологията ще позволи в бъдеще да се осъществи успешна репродукция.

Почина последният мъжки северен бял носорог в света45-годишният носорог на име Судан бе във влошено здраве през последните години

В наши дни процедурата става възможна, като яйцеклетките са били транспортирани от Кения до Италия за реализацията на ин витро процедурата.

Състезание с времето

Носорозите често са жертва на бракониери. Една от причините за преследването им е вярването в Азия, че рогът от носорог има огромни лечебни свойства.

Според експерти търговията с рога от носорог става все по-доходоносен нелегален бизнес, конкуриращ разпространението на наркотици.

С едва два останали живи северни бели носорози, битката за спасяването им е все по-трудна.

Този вид животно официално се води за изчезнал в дивата природа, главно поради бракониерство.

Всички пет вида носорози по света се считат за застрашение, по информация на организацията Save the Rhino.