Нека да си говорим откровено. Най-вероятно поне веднъж в живота ви се е случвало да откраднете чаша.

Хората го правят по най-различни причини: заради лого, определена форма и стил, както и поради сантиментална стойност.

Но различните заведения имат различна политика спрямо присвояването на стъклени съдове.

Например, в пивоварните обикновено халбите се продават. В други заведения просто барманите си затварят очите пред кражбите. В трети пък са склонни да ви подарят посудата, ако попитате.

По време на ежегодния бирен фестивал Октоберфест в Мюнхен обаче "смотаването" на чаши не се толерира. Организаторите посочват, че през 2019 г. охраната на феста е конфискувала 96 912 халби бира от хора, които са се опитали да ги отмъкнат като сувенири.

Статистиката сочи, че над 6 милиона души са присъствали на събитието, като са изпили около 7.3 милиона бири. Което означава, че посетителите са се опитали да откраднат 1 на всеки 75 сервирани бири.

За протокола, броят на конфискуваните халби всъщност намалява спрямо 2018 г., когато е по-близо до 101 000, посочва T+L.

Разбира се, организаторите, стоящи зад Октоберфест, знаят, че хората искат сувенири, но правилният начин да се сдобият с такъв е да го купят.

Халбите все още могат да се купят онлайн срещу 18 евро, въпреки че фестивалът приключи преди дни. Тази година за него са произведени 70 000 сувенирни чаши.

Простата сметка показва, че посетителите са се опитали да откраднат близо 100 хиляди халби, но официалният магазин на Октоберфестне е успял да продаде 70 000 от тях като сувенири.