Гуверньор на централната банка на Франция призова за създаването на глобална регулаторна рамка за криптовалутите.

В реч на събитието Official Monetary and Financial Institutions Forum (OMFIF), което се провежда в Лондон, Дени Боу, заместник-гуверньор на централната банка на Франция Banque De France, посочи, че има нужда от глобална рамка.

„Действително има нужда от обща последователност, за да се предотврати регулаторният арбитраж на принципа „същите дейности, същите рискове, същите правила“”, каза той, цитиран от CoinDesk.

Единственият начин да се постигне това е чрез стандартизиран регулаторен режим, стана ясно от думите му.

Коментарът идва на фона на скептицизма към Libra - блокчейн проекта на Facebook, от страна на регулатори и централни банки, които виждат в него заплаха за глобалната финансова стабилност,

Сравнявайки Libra с фиатните валути, издавани от централните банки, Боу посочи, че тази криптовалута „може да постигне значителна пазарна мощ, която да окаже риск върху сигурността и финансовата стабилност.”

Боу не посочи конкретни решения на ситуацията с Libra, освен това, че е необходима глобална регулация.

Все пак гуверньорът призна достойнствата на блокчейн технологията.

В глобална финансова екосистема, разчитаща на скъпи и често тромави механизми за прехвърляне на пари, според него, технологията "може да помогне за отстраняване" на много от текущите проблеми.

ЕС готви регулация на криптовалутитеФинансовият комисар на Европейския съюз заяви, че ако бъде преизбранна позицията, ще предложи нова регулация на криптовалутите, включитело на Libra – виртуалната валута на Facebook

Но токените, които познаване днес, няма да могат да запълнят тази ниша, смята Боу.

Криптовалутите, като цяло, са доста волатилни и скъпи при трансфера на средства, като липсата на правителствена подкрепа ги прави средство, което не се ползва с високо доверие.

„Те могат да донесат съществени рискове за нашите платежни системи, които, ако не бъдат адресирани, могат да създадат нови източници на фрагментация, нестабилност и измами“, посочи той.