Германският авиационен стартъп Lilium показа видео на свое електрическо такси, което се рее във въздуха със скорост до 100 км/ч.

Компанията днес обяви, че е завършила първата фаза от тестовете на петместния си летящ автомобил - Lilium Jet, което я приближава до целта й да пусне пътнически полети до 2025 г.

Lilium показа за първи път през май как летателният апарат излита вертикално, след което прави кратък полет и каца.

“Осъществихме стоцити тестове” от тогава, заяви пред CNBC главният търговски директор Ремо Гербер. “Вече стана малко по-нормално да го виждаме в полет, но сме супер въодушевени да го покажем на света.”

Реактивният самолет на Lilium, който се управлява от земята, разполага с две успоредни крила, оборудвани с 36 електрически двигателя, които са насочени надолу при излитане, след което се накланят назад за хоризонтален полет.

Самолетът няма опашка, рул, перка или скоростна кутия. Компанията също така използва софтуер, който прогнозира как ще се представи самолетът, след като излети.

Lilium планира да пусне и потребителско приложение, което би позволило на потребиталите да извикват самолета, както си поръчват такси или Uber. Що се отнася до цената, от компанията обявиха, че възнамеряват да превозват нюйоркчани от Манхатън до летище Джон Ф. Кенеди в рамките на 6 минути срещу около 70 долара.

Друга дългосрочна цел на компанията е да осъществи полет от 300 километра в рамките на 1 час. Тя обаче е все още далече от тази цел, а по-големите предизвикателства пред нея са как ще успее да разрасне производството на пътническите дронове и да получи одобрение от регулаторните органи да лети на големите градове.

За да се справи с производственото предизвикателство, Lilium отвори нов завод до централата си в Мюнхен и планира да построи още едно съоръжение на същото място.

Това ще помогне на компанията да произвежда „стотици“ самолети годишно, когато услугата й за въздушно такси стартира, заяви Гербер. Компанията също така нае наскоро бившия ръководител в Airbus Ив Йемси, който ръководи програмата Lilium Jet.

Според публикация на TechCrunch наскоро, Lilium води преговори с инвеститори за набирането на между 400 и 500 млн. долара. Гербер отказа да коментира поубликацията, заявявайки, че Lilium е “много добре капитализирана” в момента, но в крайна сметка ще търси нов кръг на финансиране.

Досега компанията е набрала около 100 млн. долара, като сред инвеститорите са китайската Tencent и базираната в Лондон Atomico.