Цената на биткойна скочи рязко през уикенда, след като президентът на Китай Си Дзинпин се изказа ласкаво за блокчейн технологията, посочвайки, че страната му трябва да работи в тази посока.

Цената на най-популярната и скъпа криптовалута в света скочи до 10 332 долара по време на търговията в събота, сочат данните на CoinDesk. След поскъпването дойде ред на лека корекция, като понастоящем биткойнът се търгува срещу около 9 400 долара за брой.

Поскъпването на виртуалната валута дойде, след като китайският лидер се изказа ласкаво за блокчейн - технологията, стояща зад криптовалути, като биткойн. По информация на местни медии Си Дзинпин е посочил в края на миналата седмица, че Китай има силен фундамент и трябва да се стреми да стане водеща в сектора, предава CNBC.

По думите му Китай трябва да „грабне възможността”, предлагана от блокчейн, добавяйки, че технологията може да подпомогне сектори, като финанси, образование и здравеопазване.

Блокчейнът представлява споделен архив, който записва трансакции или други данни из мрежа от компютри.

Пекин принципно няма добро отношение към криптовалутите. Страната забрани процедурите по набиране на капитал, познати като първично предлагане на дигитални активи, като принуди местните борси за виртуални валути да прекратят дейност през 2017 г.

Китайската централна банка работи по своя криптовалута. През последните няколко месеца банката засили работата си по проекта, след като Facebook и няколко други компании обявиха проект за блокчейн платежни услуги, носещ името Libra.

Китайската централна банка сформира екипа си още през 2014 г. с цел проучване на възможностите на технологията. Официални представители на банката посочиха през миналия месец, че китайската виртуална валута може да прилича доста на Libra.

Плановете за виртуалната валута на Facebook не се радват на добро отношение от анализатори и експерти по света, тъй като се смята, че тя може да навреди на глобалната финансова стабилност и да се използва за финансиране на тероризъм.

През миналата седмица изпълнителният директор на Facebook Марк Закърбърг беше изслушан от законодателите в САЩ. В крайна сметка, самият основател на Facebook посочи, че Libra няма да се появи на бля свят, ако не получи благословията на щатските регулатори.

Обречена ли е Libra? Създателят на Facebook Марк Закърбърг се сблъска с реалността само няколко месеца след обявяването на новото си начинание


Въпреки че Facebook е основен двигател на проекта, компанията се опитва да се държи на дистанция от него, използвайки организацията Libra Association като алиби.

Базираната в Швейцария организация би следвало да играе ролята на регулатор върху новата криптовалута, но в последно време се оказа, че някои големи имена нямат желание да участват в блокчейн инициативата. Сред тях са и платежните гиганти Mastercard и Visa.

Биткойнът записва успешна 2019 г., като понастоящем цената на криптовалутата отчита ръст от 150% на годишна база.

През 2018 г. биткойнът изживя един от най-лошите си периоди, поетинявайки до цена от 3 122 долара, след като в края на 2017 г. постигна своя исторически максимум от близо 20 хил. долара.