Доктор Фелипе Роси доказва, че не всички супергерои носят наметало.

Бразилският зъболекар работи безплатно в родината си, оправяйки зъбите на хора, които не могат да си позволят лечение.

През 2016 г. той бил в Мозамбик заедно с НПО на име Mission Africa, което го вдъхновило да започне подобна дейност самостоятелно.

Така инициативата Port1sorriso била създадена, предава Metro.co.uk.

Фелипе искал да използва опита си, за да помогне на най-нуждаещите се в собствената си страна.

Той и екипът му са обиколили над 10 бразилски щата и две страни в Африка, осигурявайки високотехнологично лечение без пари.

Фелипе започнал първоначално с двама свои приятели. Но сега операциите са доста по-мащабни, като има и осигурена подкрепа от марката паста за зъби Colgate, която реализира дарения в името на проекта.

Фелипе Роси, Снимка: drfeliperossi / Instagram

„Прибрах се повлиян от толкова много човешка мъка и реших да направя нещо по-голямо, използвайки академичните си познания по стоматология. Пътуваме всеки месец, за да се срещнем с хората в най-неравностойно положение, а те са много.

В Бразилия над 20 млн. души никога не са ходили на зъболекар. Тази цифра е като аларма. Отивам там и виждаме липсата на грижа. Това са хората, които искаме да достигнем”, казва Фелипе Роси.

Най-богатите 10% в Бразилия генерират 43% от доходите в странатаНеравенството в Бразилия продължава да се задълбочава

Днес Por1Sorriso има над 20 души персонал и много доброволци, които реализират операциите. „Това е дело на всички, тъй като ценя екипа. Аз основах и председателствам, но това е дело на всички”, добавя Фелипе.

Ето някои от трансформациите, станали възможни благодарение на Por1Sorriso: