Saudi Aramco ще набира капитал при оценка, която е по-ниска от поставената цел от принц Мохамед бин Салман от 2 трилиона долара, пише Bloomberg.

Първоначално първичното публично предлагане ще разчита на местните инвеститори, след което ще се обърне към някои от капиталовите пазари в САЩ, Лондон, Токио или Хонконг.

Същевременно настоящото IPO няма да се рекламира в САЩ, Канада и Япония, а планираните роудшоу представяния в Лондон и други европейски градове бяха отложени.

Aramco ще предложи едва 1.5% от акциите си на местната борса в Саудитска Арабия, като ще търси оценка от 1.6 трилиона долара до 1.71 трилиона долара.

С новата оценка Aramco със сигурност ще задмине Apple като най-скъпата публична компания в света с повече от 500 млрд. долара, но плановете за набиране на 100 млрд. долара, които да попълнят суверенния фонд на кралството, изглеждат трудно постижими.

При оценка в долната граница Aramco ще набере малко под 25 млрд. долара, с което Alibaba Group ще остане най-голямото публично предлагане в света. Ако обаче инвеститорите оценят Aramco на 1.7 трилиона долара, IPO-то ще заеме челното място в класацията.

Не трябва да забравяме, че компанията планира да предложи общо 5% от книжата си, като останалите 3.5% ще се предложат на чужда борса, откъдето ще постъпи доста сериозна парична сума.

Как петролът постави в краката си цялата световна икономика?Как петролът постави в краката си цялата световна икономика?

„Това е исторически ден за Saudi Aramco. Развълнувани сме от транформацията ни в публична компания“, каза главният изпълнителен директор на компанията Амир Насер.

С максимална оценка от 1.7 трилиона долара, това ще даде шанс и на инвеститорите да спечелят пари, посочва местен инвеститор, пожелал анонимност.

Aramco ще разчита основно на местните инвеситори при предлагането си в Саудитска Арабия. От централната банка на страната ще позволят на малките инвеститори да заемат двойно повече средства на притежаваните от тях, като по този начин вложителите ще имат на разположение 2 към 1 ливъридж за инвестиране в акциите на Aramco.

Компанията също така ще разчита доста и на най-богатите семейства в страната, голяма част от които бяха задържани в хотел Ritz-Carlton в Риад по време на голямо корупционни разследване през 2017 г.

Тогава властите обявиха, че са възстановени 400 млрд. саудитски риала, или около 106 млрд. долара, в брой, недвижими имоти и други активи.

Компанията продължава разговори с инвеститори от Близкия Изток, както и китайски, и руски фондове. Чуждестранните инвеститори обаче са скептично настроени при оценка от 2 трилиона долара, като според тях по-справедлива е цената от 1.5 трилиона долара.

Това би им позволило да получат възвръщаемост на инвестицията, подобна на тази, която дават и други големи петролни компании, като Exxon Mobil Corp. и Royal Dutch Shell Plc.

Припомняме, че през следващата година Aramco ще върне към инвеститорите 75 млрд. долара под формата на дивидент. При посочените по-горе оценки, това представлява дивидентна доходност от 4.4 – 4.7%, в сравнение с малко под 5% за книжата на Exxon Mobil и 6.4 на сто за Shell.

Набраните средства от IPO-то ще бъдат насочени към местния инвестиционен фонд, който наскоро направи вложение от 45 млрд. долара към Vision Fund на Softbank, а също така и други 3.5 млрд. долара в Uber. Освен това се планира и футуристичен град на стойност 500 млрд. долара.

Независимо от оценката, листването на борсата ще създаде най-печелившата компания в света. За 2018 г. Aramco отчете печалба от 111 млрд. долара при приходи от 315 млрд. долара.