За някои Ню Йорк е центърът на Вселената. Той е дом на някои от най-добрите световни ресторанти, хотели, музеи, бутици и барове.

Постоянно развиващ се и динамичен, Ню Йорк е различен всеки път, когато го посещавате. Ако отивате там за пръв път, ето няколко задължителни забележителности, които трябва да видите.

А атмосферата и духът, които ще усетите, ще направят останалото, за да бъде престоят ви незабравим.

Разгледайте някои от най-забележителните произведения в музея Met

Ню Йорк е дом на някои от най-добрите музеи на изкуството в света. В Метрополитън музей можете да прекарате седмица, разглеждайки произведения от 5000 години назад - от древноегипетския храм Дендур до Мао на Уорхол.

Тук ще видите ренесансови шедьоври заедно с предколумбови артефакти. Колекциите непрекъснато се обновяват, което означава, че при всяко посещение на града можете да идвате тук.

Насладете се на светлините от билбордовете на Таймс Скуеър

Таймс Скуеър е задължителна част от Ню Йорк - какофония от мигащи светлини, които много нюйоркчани съзнателно избягват. Ако харесвате хаотичния микс от огромни билбордове с реклами, мигащи цифрови дисплеи, телевизионни предавания на живо, голи каубои и клоуна Елмо, това място е за вас.

Емпайър Стейт Билдинг

Няма по-добър начин да видите целия Ню Йорк от това да се качите на върха на един от небостъргачите, съставляващи емблематичния силует на града.

Музей на съвременното изкуство

Нюйоркският MoMA е дом на някои от най-разпознаваемите съвременни шедьоври в света - от художници като Уорхол, Калдър, Пикасо и Ван Гог. Посветен на изкуството, скулптурата и фотографията, музеят е задължителен за посещение.

Разходка до Бруклин през Бруклинския мост

Бруклинският мост е най-красивият мост в Ню Йорк и една от най-емблематичните структури в града. Разходката отнема около 40 минути и предлага една от най-добрите гледки към Долен Манхатън. Ако мостът е твърде претъпкан за вас или ако е в неудобна част от града, се разходете по моста Уилямсбург.

Открийте своето имигрантско минало на Статуята на свободата и остров Елис

За милиони имигранти първият поглед към Америка е Статуята на свободата, прерастваща от неясна фигура на хоризонта в извисяващ се великолепен колос.

Посетителите, които се приближават до остров Либърти, може да изпитат подобно усещане. Съседният Национален музей на имиграцията на остров Елис разказва историята не само на остров Елис, но и на имиграцията от колониалната епоха до наши дни.

Превърнете се в хлапе в Американския музей по естествена история

Най-големият природонаучен музей в света е и една от най-впечатляващите забележителности в Ню Йорк. Четири блока съставят 45 изложбени зали на Американския музей по естествена история, в коxто се съхраняват над 30 милиона артефакти от сушата, морето и космоса.

Разходете се из Сентръл парк

Комбинация от място за бягство от града и площадка за спорт, Сентръл парк е урбанизиран рай, който е любим на жителите и посетителите на града. Натоварената южна част - от 59-та до 72-та улица, е мястото, където повечето посетители избират, но винаги можете да намерите място за пикник, за почивка или просто да се насладите на зеленината и прохладата, особено в слънчев ден.

Покажете почит на мемориала 9/11

Завършени точно за 10-ата годишнина от атентата на 11 септември, 10-метрови водопади отбелязват мястото, където някога са били Кулите-близнаци. Басейните са с големина почти декар и се смята, че са най-големите изкуствени водопади в Северна Америка.

Около тях са подредени бронзови панели, на които са вписани имената на 2 983 души, загинали при терористичните атаки.

Вземете ферибота до остров Стейтън

Всеки ден около 70 000 души взимат безплатния ферибот до остров Стейтън - един от външните райони на града. Без да плащате нито цент, по време на 25-минутната разходка през пристанището в Ню Йорк, ще се насладите на феноменални гледки към силуета на Долен Манхатън, Статуята на свободата и остров Елис.

И ето още предложения за незабравимо изкарване в Ню Йорк:

Разгледайте Grand Central Terminal

Посетете представление на Бродуей

Хапнете пица в Di Fara и Totonno

Гледайте опера и балет в Линкълн Център

Опитайте храна от различни краища на света

Вижте живота на хипстърите в Уилямсбург

Насладете се на експерименталните сценични изкуства на Бушвик

Открийте афро-американската култура и история в Харлем

Отпийте фантастичните коктейли в бар Speakeasy