Украйна осъди американската технологична компания Apple за това, че посочва Кримския полуостров за руска територия в своите приложения, предава CNBC.

Темата около руското анексиране на Крим от Украйна през 2014 г. продължава да генерира скандали по света, особено когато някой си позволи да посочи полуострова като част от руската територия.

Украйна и нейните съюзници продължават да третират събитието като незаконен акт.

За потребителите на устройствата на Apple в Крим територията се обозначава като част от Русия, когато бъде потърсена в приложенията на компанията Weather или Maps.

В същото време, когато потребители, извън рамките на Крим, сторят същото, територията бива показана като земя, която не принадлежи на никоя страна.

Държавната дума, долната камара на парламента на Русия, посочи в изявление, че Apple са „изпълнили задълженията си и са привели приложенията на своите устройства в съответствие с изискванията на руското законодателство”.

Apple все още не са коментирали въпроса.

„Нека ви го обясня на вашия език, Apple”, написа украинският външен министър Вадим Пристайко в Twitter.

„Представете си, че се развикате за това, че вашият дизайн и идеи, години на работа и частица от сърцето ви, са откраднати от най-лошия ви враг, но след това на невежия изобщо не му пука за вашата болка. Това е чувството, когато наричате Крим (руска) земя”, пише той.

Огромен скандал

САЩ и Европейският съюз не признават Крим за част от Русия, като са наложили санкции срещу личности, за които се вярва, че са нарушили териториалната цялост на Украйна.

Бившият световен шампион по шах Гари Каспаров нарече решението на Apple да промени картата си за потребителите от Крим „огромен скандал”.

„Софтуерът е мека сила. Американските технологични компании трябва да отстояват ценностите на иновациите, които правят техния успех възможен, а не да коленичат пред диктатори за малко допълнителни пари, от които дори не се нуждаят. Отговаряте на блъфа на Путин”, коментира Каспаров в Twitter.

Гросмайсторът от години не пести критиките си към руския президент Владимир Путин.