Негативните настроения на азиатските капиталови пазари се запазват и в последната борсова сесия за тази седмица. Негативните икономически данни от Япония и Южна Корея засилиха песимизма на инвеститорите.

Японското индустриално производство отбеляза спад от 4.2% през октомври, което беше доста под очакванията на анализаторите.

Това е и най-силният месечен спад от януари 2018 г. насам. Освен това прогнозите на големите производители показват, че промишлеността едва ли ще започне скоро да се възстановява.

Междувременно управителят на японската централна банка Харухико Курода заяви, че институцията няма да се поколебае да въведе нови монетарни стимули, тъй като, по думите му, все още има “достатъчно място” за това.

Борсовият индекс Nikkei 225 регистрира понижение от 0.5% тази сутрин.

В Южна Корея статистиката за индустриалното производство показа спад от 1.7% през октомври.

Според анализаторите, цитирани от Marketwatch, макроикономическите данни от Токио и Сеул показват, че търговският конфликт между САЩ и Китай продължава да оказва негативен ефект върху целия регион на Югоизточна Азия.

Хонконгският Hang Seng днес загуби нови 2% от стойността си, а в Китай Shanghai Composite отсъпи с 0.7% от вчерашните си нива.

На фона на слабото представяне на азиатските борсови индекси, златото поскъпна в края на седмичната търговия. Ценният метал, който се приема за “инвестиционно убежище” във времена на несигурност, добави 0.3%, до 1 464 долара за тройунция.

Петролните фючърси пък регистрират минимален спад в очакване на срещата на ОПЕК следващата седмица.

Американският лек суров петрол поевтиня с 0.1%, до малко над 58 долара за барел, а сортът брент отстъпи с 0.3 на сто, до ниво от 63.09 долара за барел.