Банан, залепен с тиксо на бяла стена, беше предложен за продажба по време на събитието Art Basel Miami Beach на цена от 120 хил. долара.

Според уебсайта Artnet две от трите версии на произведението вече са продадени, като цената на последния останал екземпляр е скочила до 150 хил. долара.

Творбата, създадена от Маурицио Кателан, беше представена от Perrotin - галерия за съвременно изкуство, основана в Париж, която има дългогодишни връзки с италианския творец, предава CNN.

Това е първото участие на Кателан в изложение, посветено на изкуството от 15 години насам, посочват от галерията.

Кръстена „Комик”, творбата включва банан, купен от магазин за хранителни стоки в Маями, и парче тиксо. Композицията има три варианта, като всеки един е предложен за продажба.

Преди произведенията да бъдат продадени, основателят на галерията Емануел Перотин посочва, че бананите са „символ на глобалната търговия - нещо, което може да се приеме двузначно, както и класическо устройство за хумор”, добавяйки, че артистът превръща вещи в неща, които генерират както наслада, така и критика.

За купувачите обаче не са предвидени специални инструкции какво да правят, когато бананът започне да гние.

Според съобщение до медиите от Galerie Perrotin италианският артист е имал тази идея от година.

„Тогава Кателан мислеше за скулптура във формата на банан. Всеки път, когато пътувал, вземал банан със себе си и го окачал на стената в хотелската си стая, за да черпи вдъхновение.

Той изработил няколко модела: първия от смола, след това от бронз и накрая от цветен бронз”, посочват от галерията. В резултат на тези опити, Кателан решил да използва истински банан.

Художествен шопинг: Кой си купи 13 картини на Пикасо за два дни?Произведенията са купени от една и съща компания, която е наддавала за тях в рамките на два аукциона

Италианският човек на изкуството е известен със скулптури, които се противопоставят на популярната култура. Една от творбите му – тоалетна от 18-каратово злато на стойност около 6 млн. долара, влезе в новините, след като беше открадната от двореца Бленъм в Англия.

Тоалетната, озаглавена „Америка”, беше част от изложбата на име „Победата не е възможност”.

Петима души бяха арестувани във връзка с кражбата. Въпреки че беше обявена награда за връщането на тоалетната, и досега тя е в неизвестност.