„Siri, обади се на 911.“

Това изкрещял мъж от градчето Чарлз Сити, Айова, след като колата му излязла от пътя и попаднала в замръзнала река край шосето.

18-годишният Гаел Салседо шофирал към близкия колеж, когато неговият автомобил Jeep попаднал на заледен участък от пътя, предава KIMT.com

Салседо загубилл контрол над колата, която излязла от пътя и попаднала в река Уинибаго, която тече успоредно на шосето.

„Не знаех къде съм попаднал, просто не знаех какво да правя. Мислех си: „Ще умра“, разказва младежът.

Той свалил прозорците, тъй като се притеснил, че колата ще потъне. Ледът и водата, които го заобикаляли, били под температурата на замръзване.

Салседо не можел да намери телефона си, поради което направил нещо, което спасило живота му – изкрещял „Siri, обади се на 911“.

Siri е гласовият асистент на Apple.

Шпионираш ли ме? Ето какво отговарят Alexa, Siri и GoogleПроблемите около събирането на лични данни на гражданите не са от вчера

Служители на местната пожарна команда пристигнали за минути, но течението на реката било блокирало вратата на колата от страната на водача.

Нямало други възможности, освен Салседо да се опита сам да излезе от колата, посочват от пожарната.

„Ръцете ми бяха замръзнали. Не си чувствах краката, поради което доста се затруднявах, а течението беше толкова силно. Продължих да опитвам, като ми помогнаха многократно и използвах цялата си сила да изляза от водата“, казва Салседо.

С помощта на пожарникарите младежът успя да излезе от реката и бил откаран с линейка.

След като се възстановил от шока, бил пуснат да си ходи от месната болница само след няколко часа.