Държавните институции проверяват сигнал за проблем с облагането на игрите на най-голямата частна лотария на пазара - “Национална лотария", научи Mediapool.

Според сигнала, потвърден от още два независими един от друг източника, лотарията плаща занижена (пропорционално) сума на фона на държавния спортен тотализатор за едни и същи игри, защото ползва различна формула за изчисляване на държавната такса върху хазарта.

Според подадения сигнал в прокуратурата и Министерство на финансите, заради неправилно подадени декларации на “Национална лотария", държавата е ощетена с 250 млн. лева за последните 5 години.

В началото на декември сигналът е внесен до Главна прокуратура, Специализираната прокуратура, Министерството на финансите и Националната агенция за приходите.

От НАП са потвърдили пред Mediapool, че ще направят проверка на лотарията, чиято цел е да изследват дали е платен коректен размер на корпоративния данък.

Преди няколко години депутатите отмениха данъка върху хазарта и го замениха с държавна такса, която се събира от Държавната комисия по хазарта (ДКХ).

В процеса на промяна се оказа, че народните представители са забравили да обложат лотарийните игри, в резултат на което през 2014 г. те не плащаха такса.

От 2015 г. обаче по закон моментната лотария се облага с държавна такса от 15% върху стойността на направените залози за всяка игра.