Австралия преживя най-горещия си ден, откакто се води статистика.

Средната температура в страната е достигнала 40.9 °C, съобщава BBC.

Бюрото по метеорология посочва, че "обширната" гореща вълна във вторник е отвела живака над предишния рекорд от 40.3 градуса, поставен на 7 януари 2013 г. Жегата идва в момент, в който нацията се бори с тежка криза от суша и бури.

Синоптиците прогнозират, че най-голямата горещина ще дойде по-късно през седмицата, което означава, че рекордът може да бъде счупен отново.

Няколко индивидуални топлинни рекорда в различните градове на страната вече бяха разбити.

Във вторник населените места в централните части на Австралия регистрираха температури от над 45 ° С. В началото на седмицата Пърт - столицата на Западна Австралия, записа три дни подред с температури над 40 градуса, което е рекорд за декември.

В Австралия температурите са се покачили с малко над 1 градус от 1910 г. насам, като голяма част от високите стойности са регистрирани през 1950 г. Девет от най-горещите десет години в Австралия са настъпили след 2005 г.

Експертите прогнозират, че през 2019 г. средните температури в национален мащаб ще бъдат поне с 1.3 градуса над дългосрочната средна стойност от 27.5 градуса.

Климатици на тротоара и сини пътища: Как Катар се бори с жегатаЕдна от най-горещите страни на Земята инсталира климатици на открито и боядисва пътищата в синьо в опит да се охлади

Жегите помогнаха да се създадат условия за природни бедствия, като бури, пожари и наводнения, които не са рядко срещано явление в Австралия, но сега са по-чести и по-тежки.

Огромни райони на страната се борят със сушата вече втора или трета година. Данните сочат, че 2019 г. досега е най-сухата година в Австралия от над век.

Консервативното правителство ня страната е критикувано както у дома, така и в международен план за липсата на достатъчно действия във връзка с климатичните промени.

В Австралия се отчитат едни от най-високите емисии на замърсяване с въглерод на глава от населението, до голяма степен защото страната все още е силно зависима от въглищната енергия. Според ООН тя е сред малкото държави от Г-20, които не спазват обещанията си за намаляване на емисиите.