Археолозите откриха „значителни“ останки от римски кораб край бреговете на гръцките острови в най-голямото корабокрушение, намирано в Източното Средиземноморие и едно от най-големите, откривани в цялото море.

Корабът е превозвал хиляди теракотени съдове, които може би са съдържали вино, зехтин, ядки, пшеница или ечемик, когато е потънал.

Той лежи на дъното на морето около 2000 години, когато е открит със сонар по време на проучване, продължило от 2013 до 2014 г., съобщава T+L.

Според публикация, предвидена да излезе в януарския брой на списание „Археологическа наука“, Фискардо - както археолозите са нарекли кораба, датира от периода между I век пр.н.е. и І в. от н. е., когато Римската империя властва над района.

Корабът е необичайно дълъг - близо 34 метра. Повечето други кораби от това време са дълги около 15 метра.

Искате ли да живеете под водата?С тези вили в Дубай мечтата ви може да стане реалност

Развалината е намерена на около два километра и половина от входа на пристанището на Фискардо - село, разположена на гръцкия остров Кефалония.

Изследователите смятат, че пристанището може да е било важен център на търговията през римско време.

Археолозите все още спорят какво да бъде направено със съкровищата, намерени в останките. Прекалено скъпо е те да бъдат извадени на сушата.

Първата стъпка е да бъде изваден един от съдовете, за да му бъде направен ДНК анализ. След това археолозите ще се опитат да намерят инвеститор, който да финансира допълнителни гмуркания до останките.

„Корабът наполовина е погребан в утайката на дъното, така че имаме големи очаквания, че ако в бъдеще се стигне до разкопки, ще бъде открита част или целият дървен корпус“, заяви пред New Scientist Джордж Ферентинос, който ръководи изследването.

"Това би могло да каже на археолозите кога и къде е направен корабът, откъде идва материалът и как е ремонтиран."

Изследователите се надяват, че всякакви нови находки от кораба могат да им помогнат да открият повече за корабостроенето и корабоплаването в древността.